изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:13 EEST
Намаляват направленията за преглед при специалист    
ЗдравеНационалната здравноосигурителна каса е намалила с около 35% броя на направленията, които личните лекари дават на пациентите си, за да се прегледат при специалист. Това съобщи за Дарик председателят на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов. По думите му по този начин се ограничава достъпът на пациентите до извънболнична медицинска помощ, защото джипитата са принудени да връщат пациенти, защото не им стигат направленията.

Регионални здравноосигурителни каси са започнали да искат от лични лекари и специалисти да им връщат пари за извършена медицинска помощ. Причината е, че са превишили лимита за направленията, които имат право да отпускат на пациентите, обясни доктор Райчинов:

„Сериозни суми се търсят за минало време. Не знам дали е инициатива на национална каса или регионални каси, но например са нарочили в Пловдив 5 ДКЦ да връща 180 хил. лв., което значи, че то ще фалира, не може да върне такива суми и то за дейности, извършени на пациенти - нито фалшифицирано, нито измама, защото са превишили така наречения регулативен стандарт, лимитът, който е отпуснала касата. Трябвало е тези хора да ги върнат, да не ги лекуват".

Освен това по статистика на БЛС двойно се е увеличил броят на лекарите, които напускат страната през 2010 в сравнение с 2009 година. 

http://www.dariknews.bg


 


Сходни връзки

Намаляват направленията за преглед при специалист | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Намаляват направленията за преглед при специалист
Автор: Anonymous да 2010-05-25 @ 20:07 EEST

Съществуват поне два обществени проблема:

1) Пациентите търсят специалист за щяло и нещяло.

2) Няма направления за всички нуждаещи се здравноосигурени.

Големият проблем е, че хората толкова са загубили чувство за мярка, че не можеш да разбереш кой има нужда, и кой няма. Виждали ли сте пациент, който няма нужда от направление, какви змии и гущери бълва, когато не му бъде дадено направление? Това е стар атавизъм от социализма - накрая на всяко село имаше стопански двор, а накрая на стопанския двор имаше място със захвърлени части. Оттам всеки си взимаше. Естествено, всичко, което можеше да се отнесе в дворовете, се отнасяше... Е, и с направленията е същото. ;-)

И понеже хората се държат като селски тарикати, Държавата се държи като към такива. Затворен кръг. Тупик! :-)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди