изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:19 EEST
Еврозоната - един разграден двор    
Европейски съюзСтраните от еврозоната се оказва, че не са спазвали въведените от тях правила за фискална стабилност, показва проучване на Bloomberg. От създаването на валутния блок досега в 57% от времето не са били спазвани Маастрихтските критерии за дефицит до 3% и размер на дълговете по-малък от 60% от БВП.

По-скоро реторични, отколкото реални се оказаха обещанията на държавниците от валутния блок, в който вече членуват 16 страни, заяви бивш главен стратег на Bank of England Дейвид Бланшфлауър.

От икономиките в еврозоната Белгия и Италия не са изпълнявали поне един от двата критерия през всичките 11 години от въвеждането на еврото през 1999 г. След като се присъедини към еврозоната през 2001 г., Гърция не е изпълнила финансовите критерии през нито една година. Единствено Финландия и Люксембург нито веднъж не са нарушавали правилата, показва още проучването на Bloomberg.

„Цялата еврозона беше много безотговорна спрямо заложените ограничения за нивата на дълга и сега си плаща за това", заяви Кенет Рогоф, бивш главен икономист на Международния валутен фонд и професор от университета Харвард.

След срещата си в Брюксел на 21 май финансовите министри от ЕС решиха да наложат по-строги санкции на страните с висок бюджетен дефицит. Според предложения от Германия Пакт за стабилност и развитие, страни, чиито дефицити превишават заложените ограничения, ще бъдат глобявани с 0,5% от БВП, освен ако не приведат бюджета си в допустимите граници. В историята на еврозоната досега няма случай на прилагане на глоба.

Обсъждат се „както финансови, така и нефинансови санкции" за тези страни, чиито дефицити надхвърлят 3% от БВП, каза президентът на ЕС Херман Ван Ромпой.
http://money.ibox.bg

 


Сходни връзки

Еврозоната - един разграден двор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди