изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:56 EEST
ДЕЦАТА ОТ СЕЛО КАМЕНКА ОСТАНАХА МНОГО ДОВОЛНИ И РАЗВЪЛНУВАНИ    
Интервюта Пред НДТ - архиерейският наместник на Добричка духовна околия - иконом Стоян Иванов.
До есента ще се открие приют за бездомници в квартал Рилци.


- Отец Стоян, Вие бяхте в основата на посещението на ансамбъл "Радуга" от село Каменка, Измаилски район, в Добрич по повод 24 май. Как се зароди идеята за тази визита?
- Идеята се зароди, когато бяхме в Украйна, за Националния празник на България - 3 март. Тогава аз обещах да съдействам за едно такова посещение. Като се върнах в Добрич, споделих идеята с кмета Детелина Николова, която веднага я взе присърце и помогна с организацията. Тя издейства, например, безплатни визи за гостите. От моя страна, аз обещах да поема всички разходи по пребиваването им в Добрич. Разчитах за това на мои приятели, които знаех, че ще бъдат съпричастни. Това са арендаторите братя Павлови и Кирил Жендов, фирма "Атанасов груп" - Атанас Атанасов, Генади Ганчев, "Димят" - Димо Илиев, Симеон Колев, нотариус Юлиян Димитров, Георги Великов, фирма "Пато". А за концерта, който ансамбъл "Радуга" изнесе в село Житница, съдействаха общинските съветници Иван Колев и Стоян Тодоров.
От сърце благодаря на всички тези хора. Бог да ги възнагради за това богоугодно дело и за тяхната щедрост.


- Какви са отзивите от посещението?
- Децата останаха много доволни и развълнувани. Аз им организирах екскурзия до Батак, където им бе разказано с подробности за клането и те наистина се впечатлиха. Идеята ми бе да им покажа какво е принудило техните прадеди да напуснат родината си. В Батак ансамбъл "Радуга" изнесе концерт, със съдействието на тамошния кмет. Децата за пръв път посетиха това място, заведох ги и във Велико Търново, на Царевец. Останаха изумени от природата на България, от Добруджа, Родопите... А в Добрич госпожа Николова ги включи в програмата за отбелязване на 24 май и децата от с. Каменка изнесоха съвместен концерт с ПФТС "Добруджа" с ръководител Стоян Господинов.


- На 24 май се навършиха 100 години от направата на иконостаса, иконите и Владишкия трон в църквата "Света Троица". Как премина храмовият празник?
- Да, ние отбелязахме празника на храма на Петдесятница, която тази година съвпадна с 24 май. Както всяка година, имаше агнета, които църковното настоятелство сготви и раздаде на хората. Догодина пък се навършват 100 години от освещаването на храма, което се е случило през 1911 година. 


- Нека припомним, че към църквата "Света Троица" има приют и трапезария за бедни. На колко хора, изпаднали в беда, помагате в момента?
- Сега в трапезарията ежедневно се хранят 15 души - бездомници, клошари... Десет от тях живеят в приюта. Моята основна цел е да ги интегрирам в обществото. Помагаме, например, да им бъдат издадени лични карти, защото повечето от тези хора нямат такива. Както и да ги настаним в различни социални домове, за което имаме съдействието на кмета Детелина Николова и социалните служби. До момента оттук са минали над 30 души. Всички те имат различни съдби. Едно момче, например, беше на 25-26 години, излязло от дом и без никакви роднини, го изпратих да учи в Духовната семинария. Моят най-голям брат е свещеник в София. Той възстанови един манастир в село Балша - "Свети Теодор Стратилат", и това момче е послушник при него.


- В момента работите по създаването на приют за бездомни в квартал "Рилци". Бихте ли ни разказал повече за проекта.
- Приютът ще бъде на мястото на бивша овцеферма и аз имам обещание от госпожа Николова да съдейства за узаконяването. Капацитетът ще бъде за около 30 души. Идеята е там бездомниците да се занимават със селскостопанска работа - да гледат овце, кокошки, зайци и т.н. Надявам се до есента да успеем да открием този приют.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА


В Деня на славянската писменост и българската просвета и култура село Житница посрещна скъпи гости - децата от фолклорен ансамбъл "Радуга" от село Каменка, Измаилска област. Гостуването, превърнало се в истински празник, бе осъществено с огромната подкрепа на Общинския съвет на Община Добричка в лицето на председателя Славка Петрова, общинските съветници Стоян Тодоров и Иван Колев, както и на архиерейския наместник отец Стоян и други родолюбиви жители на Добрич. Гости бяха депутатът от Украинската Рада Степан Русо, бившият зам.-областен управител на Добрич Михаил Стоев, ръководителят на ПФА "Добруджа" Стоян Господинов, общественици, жители на село Житница.
"Препълнената зала аплодираше бурно изпълненията на децата. Сълзи в очите предизвика и написаното специално за гостуването на ансамбъла в Добрич стихотворение на поета Генчо Златев" - споделя Севдалина Енчева, председател на НЧ "Гео Милев - 1940" в село Житница. Домакините от читалището и кметството връчили на гостите поздравителен адрес, грамота за участие и сувенири. "Разделихме се с обещанието за бъдещи срещи и взаимни гостувания, за да се поддържа жива връзката между двете култури и да преоткрием нови хоризонти в съвременното българско възраждане" - каза още С. Енчева.

 

 


Сходни връзки

ДЕЦАТА ОТ СЕЛО КАМЕНКА ОСТАНАХА МНОГО ДОВОЛНИ И РАЗВЪЛНУВАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.73 секунди