изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:16 EEST
Медиите: Борисов не ни оказва натиск    
Новини Главни редактори и медийни шефове отговориха днес на призива на премиера да кажат дали са верни твърденията на президента за "последователна кампания за натиск" върху тях. Вчера министър-председателят Бойко Борисов разпрати официални писма до най-големите вестници, телевизии и радиостанции, с които поиска отговор имало ли е някога вмешателство в редакционната им политика от страна на управляващите. 

"Никога по никакъв повод върху мен като ръководител на БНР не е оказван натиск, нито от името, нито чрез представител на правителството. БНР не е било ограничавано в правото си на финансиране, развитие и разпространение“, се казва в позицията на генералния директор на БНР Валерий Тодоров, който миналата седмица бе преизбран на поста.

Главният редактор "Новини и актуални предавания" в bTV Люба Ризова пък заяви, че натискът върху медията идва само от зрителите.”На виенската медийна среща премиерът призова медиите да не привличат държавата като страна в техни спорове. Сега ние пък приканваме политиците да не ни призовават като страна в техни спорове."
На свой ред Силва Зурлева, член на борда на директорите на Нова тв коментира: "През годините всички политици винаги са имали желание да влияят върху нас, но това не е било възможно и не е възможно. На първо място, ние сме професионалисти. Натиск и желание да бъдем уплашени е имало по различни журналистически разследвания, но той е идвал от засегнатите групировки и мафиотските структури”.

Генералният директор на държавната БНТ Уляна Пръмова също декларира: "Не ми е оказван натиск нито от настоящото, нито от предишни правителства. Винаги може да има някой недоволен или сърдит от нещо, но никога не съм получавала обаждания, които да са ме принуждавали да направя нещо против волята си или да променя свое решение”.

"Мога да заявя, че по време на управлението на последните три правителства, оглавявани от г-н Симеон Сакскобургготски, г-н Сергей Станишев и г-н Бойко Борисов, никога и по никакъв повод представител на която и да е от властите не си е позволявал да упражнява натиск върху ръководството на вестника“, твърди от своя страна главният редактор на в. "Труд“ Тошо Тошев.

Главният редактор на в. "24 часа“ Венелина Гочева пък в отговора си отправя  съвет към политиците да не се опитват да измерват медийната независимост по техни собствени критерии и да не използват медиите за рефер в битките си. "Няма и правителство в последните 10 г., което да е пробвало явен натиск върху мен. Появявали са се опити за ухажване, но те по правило са в първите 100 дни от живота на всеки кабинет, след което отношенията медии-власт си идват на мястото. Правителството на Борисов е първото, което променя посоката на своите решения според първите страници на вестниците. И не намирам подобно поведение за погрешно, защото това е начинът да се видиш в огледалото на общественото мнение. Днес е по-лесно медиите да оказват натиск върху властта, а не обратното“, казва Гочева.

"Една медия може да бъде манипулирана, ако се знае, че тя поддава на натиск. В последните години “Стандарт” накара управляващите да имат респект към вестника, а не обратното“, това пък е мнението на главния редактор на вестника Славка Бозукова. Тя обаче допълва, че по време на кабинета "Станишев" "безспорно имаше опити да се скрият тревожните сигнали от Европа и първите симптоми на задаващата се криза“.

Главният редактор на "Капитал“ Галя Прокопиева също отрича за какъвто и да е натиск. "Няма такива случаи, нито могат да се посочат решения на правителството, които да ограничават медиите“, посочва тя.Според нея обаче с това не се изчерпва ролята на държавата да гарантира среда за развитие на свободни медии.

Изказванията контрастират на коментара на депутата от Коалиция за България Петър Курумбашев, който пред БНР заяви, че още от предишните управляващи има определени схеми в медиите. "Борисов няма никакво желание да промени схемите в тези медии. Той просто иска да промени хората в тези схеми."  dir.bg

 


Сходни връзки

Медиите: Борисов не ни оказва натиск | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди