изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:35 EEST
НОВА НАРЕДБА ПРЕДВИЖДА КОНЦЕСИИ ЗА ОБЩИНСКИ ПЪТИЩА    
НовиниОбщина Добрич публикува в сайта си проект за Наредба за управление на общинските пътища. Тя определя условията и реда относно собствеността, управлението, ползването, изграждането, ремонта, поддържането и финансирането на пътищата от общинската пътна мрежа на община Добрич.

Наредбата не касае селскостопанските пътища, които осигуряват достъп до земеделски земи; горските пътища; частните пътища, неотворени за обществено ползване.
Тя посочва, че общинска собственост са местните пътища на територията на общината, които осигуряват маршрути от общински интерес. Собствеността на общината се разпростира върху всички основни елементи на пътищата - обхват, пътни съоръжения и пътни принадлежности, както и върху всички изоставени при реконструкцията пътни участъци, които са запазени и не е възстановено първоначалното предназначение на земята. Общинските пътища са публична общинска собственост.
Собствеността на пътищата се променя в следните случаи:  при промяна на функциите и значението на пътя, чрез обявяването му по съответния ред за публична държавна собственост, съответно - за публична общинска собственост, при отчуждаване на частни пътища при условията и по реда на Закона за общинската собственост; въз основа на подадено писмено заявление от физически или юридически лица за прехвърляне на собствеността на общински път и решение на общинския съвет за промяна на публичната собственост на пътя в частна собственост
Общинските пътища са отворени за обществено ползване при спазване на правилата, установени със Закона за движение по пътищата и Закона за общинската собственост. Частните пътища могат да бъдат отворени за обществено ползване, когато това се налага от обществен интерес по решение на общинския съвет и със съгласието на собственика при договаряне на взаимоотношенията.
За отделни общински и частни пътища или отделни участъци от тях могат да се въвеждат временни забрани за обществено ползване при извършване на ремонтни работи, при природни бедствия и аварии, при неблагоприятен водотоплинен режим на настилката, при възникване на опасност за сигурността на движението и при провеждане на масови спортни мероприятия.
Наредбата предвижда още концесия върху общински пътища, включително върху такива, които ще бъдат изградени със средства на концесионера, да се предоставя при условията и по реда на Закона за концесиите. Концесията може да се предоставя за изграждане, експлоатация или/и поддържане на конкретен общински път или на отделни негови участъци. Концесионната територия обхваща обектите също и съответстващите им площи от основните елементи на пътя - обхват, пътни съоръжения и пътни принадлежности.
 


Сходни връзки

НОВА НАРЕДБА ПРЕДВИЖДА КОНЦЕСИИ ЗА ОБЩИНСКИ ПЪТИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди