изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:07 EEST
ГРАЖДАНСКО НАБЛЮДЕНИЕ НА РАЙОННИЯ СЪД В ДОБРИЧ    
Ред и сигурностТримесечно гражданско наблюдение на Районния съд в Добрич започва Националната НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната система.

То се реализира по проект „Правосъдието близо до хората”, съобщи в Добрич ръководителят му Георги Милков. Той представи проекта на пресконференция, на която присъстваха и представители на Общински съвет – Добрич, община Добрич, Окръжен съд, Районна прокуратура, Районен съд, Първо РПУ, адвокати. Съдия Стела Тонева от Районен съд – Добрич, представи основните параметри от отчета на съда за 2009 г.
Наблюдението по проекта „Правосъдието близо до хората” обхваща 20 съдилища в 20 града от северна България. Двама граждански наблюдатели ще проследят в продължение на три месеца общо 30 дела. В момента членове на Националната НПО мрежа осъществяват гражданско наблюдение на съда в осем града: Варна, Разград, Шумен, Силистра, Търговище, Русе, Добрич, Попово.
Основно се наблюдава прилагането на новоприети и изменени закони и достъпа на уязвими групи до правосъдие. Според местната специфика се наблюдават и конфликти на интереси в съдебната система, проблеми с етичното поведение на магистрати и нерегламентирани контакти с компрометирани лица.
Акцент е достъпът до правосъдие на уязвими групи от  населението като жертви на домашно насилие, лица с увреждания, социално слаби, представители на малцинствата, малолетни и непълнолетни. Главната цел на проекта е утвърждаване върховенството на закона и подкрепа за съдебната реформа на местно ниво чрез повишаване на обществената информираност и засилване на общественото доверие в съда.
В Североизточна България ще се обърне специално внимание на настъпилите положителни промени през последните три години, след което не е имало гражданско наблюдение на съдебни дела.  
Това е второто гражданско наблюдение, което се извършва на Районния съд в Добрич. Предишното е било преди три години и е обхващало пет съдилища в страната.
В края на проекта ще бъде отпечатан финален бюлетин „Граждански наблюдател 6”. В него ще бъдат публикувани резултатите от наблюдението над съдебната институция и препоръки на експертите за подобряване на работата. Докладът ще бъде представен на заключителна конференция през лятото на 2011г.
 


Сходни връзки

ГРАЖДАНСКО НАБЛЮДЕНИЕ НА РАЙОННИЯ СЪД В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди