изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:15 EEST
От днес работим за себе си    
Икономика
До вчера всеки българин работеше за държавата, а от днес започва да припечелва за себе си. Денят на свобода от правителството настъпва на 1 юни, според изчисления на Института за пазарна икономика по първоначалния бюджет за 2010 г. Това е датата, на която всички ние би трябвало да сме изработили достатъчно, за да попълним държавната хазна за цяла година.


Но според актуализирания бюджет денят на свободата вече е минал. Приходите падат, но разходите не се свиват, а пари ще се вземат от спестеното във фискалния резерв, съобщава "Стандарт".

Методологията за пресмятането на Денят на свободата е сравнително проста. Сравняват се приходите в държавния бюджет с брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през годината. През 2010 г. българите ще изработят средно по 174 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2010). Следователно, през 2010 са необходими почти 152 дни, за да се изработят предвидените 26.4 млрд. лв. приходи в бюджета. За сравнение, миналата година сме работили 3 дни по-малко, за да попълним хазната.

Най-дълго време работим за да попълним приходите от ДДС - 39 дни, следват осигуровките - 29 дни и акцизите - 26 дни. Преките данъци ги изплащаме сравнително по-бързо, а именно - подоходния - 11 дни и корпоративния - 10 дни.

dir.bg

 


Сходни връзки

От днес работим за себе си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди