изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:38 EEST
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА ЗЪБИТЕ НА ДЕЦАТА В ТЕРВЕЛ    
ЗдравеОбщина Тервел инициира програма за превенция на детското здраве, която включва и безплатни зъболекарски профилактични прегледи на деца от прогимназиален етап на обучение от всички общински училища, съобщиха от кметството.


Към момента са прегледани всички деца от четвърти и пети клас на СОУ „Йордан Йовков”. Резултатите показват, че учениците без увреждания на зъбите са рядкост. От всички прегледани 79 четвъртокласници само четирима нямат никакви увреждания на постоянните си зъби. При 84 са установени кариеси, като при 20 на сто пломбите са четири. Пулпити (възпаление на кухината на зъба, най-често в следствие на нелекуван кариес) на постоянните си зъби имат 14 процента от четвъртокласниците, а периодонтити (възпаление на околозъбната обвивка) - 11 на сто. 
След като десетки години не се извършват профилактични зъболекарски прегледи на децата в училищата и училищните  стоматологичните кабинети не работят, грижата за зъбите на децата се оказа ангажимент единствено на родителите, коментират от общината. От там отправят апел към родителите да предприемат мерки за зъболечение на децата си, като посочват, че лятната ваканция е подходяща за това.
НДТ
 


Сходни връзки

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА ЗЪБИТЕ НА ДЕЦАТА В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди