изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:07 EEST
Танов разпитан за карго далавера, в която използвали името на Борисов    
Ред и сигурност Задържаният в акция “Далаверата” на 28 май в петричкото село Първомай бивш служител на “Пътни такси и разрешителни” - Кулата Юли Пандов е поводът, по който шефът на митниците генерал Ваньо Танов се яви на разпит в ГДБОП, коментираха пред “Струма” бивши и настоящи митничари. Пандов се хвалел с добрите си отношения с премиера Бойко Борисов и прибрал от тях около 100 000 лева от кандидати “да бъдат оправени” за работа в “Пътни такси”.

Танов е разпитан за “карго схемата” и “каса рушвет”. От ексслужителя на “Пътни такси” Юли Пандов започва разплитането на мрежата за събиране на пари в митниците на Кулата и Златарево.

Далият писмени показания Пандов е ключов свидетел за две схеми за нерегламентирано събиране на пари. Той признал, че е бил принуден да събира пари от камионите на трасето от началник на митническата смяна с прякор Серго. Митичният Сергей /Серго/ е от София. Бил е в системата на митницата до преди 4 месеца, когато е съкратен при “оптимизирането” на митническия щат. Живял е на квартира в Сандански, работил е на митница Златарево.

По едната от схемите служители на “Пътни такси и разрешителни”, които преди 7 месеца преминаха на подчинение на митницата, са прибирали пари за извънгабаритен или свръхтовар. Схемата действала по следния начин: камионът стъпва на кантара, при което се оказва, че е със свръхтегло или товарът му е извънгабаритен. Служителят се договаря с шофьора по колко лева да плати за надвишените кила или метри товар. Например - 200 кг свръхтегло са стрували 200 лева под масата. При плащането на рушвета служителят моментално занулявал кантара, все едно че току-що преминалият камион е нямал проблеми със свръхтеглото или габарита. Парите не са отивали в касата, а се прибирали в отделна “каса рушвет” за високопоставени митнически шефове. Тази схема е известна като “карго схемата”.

Със събирането на парите в “каса рушвети” за началниците се занимавал друг митичен служител с прякор Весо. Очаква се акция “Далаверата” да продължи в близките дни за откриване и задържането на замесени в схемата, ощетявали държавата.

Другата схема, по която бил “изпържен” Пандов, е за събирането на подкупи от кандидати за последния конкурс за служители на “Пътни такси”. Пандов се хвалел с добрите си отношения с премиера Бойко Борисов, като обещал на 11 кандидати “да бъдат оправени” за работа в “Пътни такси” и прибрал от тях около 100 000 лева. Впоследствие 11-те не намерили място сред финалистите на конкурса и някои от тях се оплакали за подкупа и измамата.

Както е известно, премиерът се закани, че няма да има пощада за тези, които злоупотребяват с името му. Акция “Далаверата” продължава да нищи и контрабандни канали през българските граници, покровителствани от високостоящи столични шефове.

Вестникът прави уговорка, че твърденията на читателите не са потвърдени от втори източник и не могат да се смятат за факти, като дава възможност да се публикуват позициите на всеки, свързан с акция “Далаверата”

3 жени и мъж, се жалят в агенция “Митници” от предрешения конкурс за “Пътни такси”

Бивши митничарки от Благоевград, скъсани на конкурса за служители в “Пътни такси” към Митница Югозападна, са авторите на депозираните в Агенция “Митници” сигнали, че изпитът е бил с предизвестен край - предварително се знаело кои 14 от общо 315-те явили се ще го спечелят.

Според жалбоподателките изискванията на теста за интелигентност били прекалено завишени и подхождали за филолози, комисията “изяла” половин час от времето за решаването на повечето от кандидатите, защото раздавала теста прекалено бавно, и до момента никой от агенцията не иска да даде на скъсаните собствените им тестове за интелигентност и психическа пригодност, та да проверят къде са сбъркали. Последното бившите митничарки тълкуват като доказателство, че конкурсът е правен “за наши хора”.

Промъкващите се из медиите и форумите мнения в подкрепа на тази жалба вбесиха шефа на Агенция “Митници” ген. Ваньо Танов и преди да замине за Холандия, той обяви в интервю пред столичен вестник, че в Благоевград на теста са се явили изключително неграмотни кандидати, правещи по 12 грешки в изречение.

Според ген. Танов 80% от мераклиите за служба в “Пътни такси” са с фалшиви дипломи, защото в противен случай е невъзможно да имат оценка по математика 3, а по висша математика - 6.

Това била причината от 315 кандидати само 42-ма да издържат теста за интелигентност, уточнява Танов.

Според него за 4 от кандидатките компютърът на психолозите отчел “високо скала на лъжите”, след като обработил психотестовете им.

Програмата е направена при 80% засечени неверни отговори да отчита, че кандидатът е лъжец и има склонност към корупционно поведение. Всичките 4 кандидатки са бивши служителки в “Пътни такси” и са от Благоевград, твърди генералът. Според него те са и авторки на жалбата в агенцията и стоят зад голяма част от вътрешната за Митница Югозападна информация, която през последните 2 седмици залива медиите.

4-мата с анулирани тестове поради 100% лъжи наистина са от Благоевград, но единият е мъж и е извън системата, 2 от жените са бивши служителки в “Пътни такси”, едната бе съкратена миналата година от самата митница, коригира леко шефа източник от Агенция “Митници”, запознат с работите на кандидат-митничарите. Той уточни, че няма право да съобщава имената им, защото информацията е злепоставяща и всеки от скъсаните може да заведе дело за клевета, а после в съда авторите на психотеста трябва да доказват недоказуемото - че някой “има склонност към корупция”.

Назначението на 14-те кандидати, които единствени успели да прескочат теста за интелигентност и този за психопригодност, ще стане следващия вторник, когато ген. Танов се върне в България. Дали е просто съвпадение, че точно 14 са и свободните места в “Пътни такси”, не е ясно.

/БЛИЦ
 


Сходни връзки

Танов разпитан за карго далавера, в която използвали името на Борисов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди