изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:10 EEST
Готвят ни увеличение на осигуровките, но не 40%    
Икономика
С 5-6 процентни пункта трябва да бъдат увеличени осигурителните вноски, за да бъде изчистен дефицитът на Националния осигурителен институт от 2,1 млрд. лв. Този разчет на НОИ е даден на социалните партньори по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), посветен на пенсионната реформа, предаде „Фокус”.


По-рано днес вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов  заяви, че осигуровките трябва да станат 40%, за да се решат проблемите на системата.

Пламен Димитров, вицепрезидент на другия голям профсъюз - КНСБ,  обясни след заседанието, че синдикатите предлагат още следващата година да бъдат увеличени с 2 процентни пункта осигурителните вноски, които бяха намалени от началото на 2010 г. Според профсъюзите така ще се стабилизира финансово осигурителната система и ще може да бъде гарантирано 65 процента заместване на доходите от труд. Те настояват един процентен пункт от увеличението бъде пренасочен за фонд „Безработица”, който в момента е в дефицит, а другият пункт да е фонд "Пенсии" на НОИ.

Синдикатите предлагат още да бъде криминализирано неплащането на пенсионните вноски подобно на неплащането на данъци и такси в други страни. Това е и предложението на министерство на труда.
То обаче не се приема от работодателите.
Чуха се тези да се криминализират работниците, които не идват на работа, каза в ответ на синдикалното предложение Васил Велев, председател на Асоциацията за индустриалния капитал.

Не бе постигнато съгласие и по условията за пенсиониране, предаде БГНЕС.
От името на работодателите Васил Велев заяви, че увеличаването на осигурителния стаж и възрастта при пенсиониране, няма алтернатива. Мотив за това според него е демографската криза в страната. Пламен Димитров от КНСБ коментира обаче, че синдикатите са против и няма да се съгласят с подобно увеличение.  dir.bg
 


Сходни връзки

Готвят ни увеличение на осигуровките, но не 40% | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Готвят ни увеличение на осигуровките, но не 40%
Автор: Anonymous да 2010-06-05 @ 01:49 EEST
Тия много се заиграха с правителството и забравиха основната си функция????

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди