изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:47 EEST
Транзистор, състоящ се от 7 атома, трасира бъдещето на компютрите    
По светаИзследователи демонстрираха транзистор, състоящ се само от 7 атома, който може да помогне много за миниатюризиране на бъдещите компютри, съобщи Би Би Си. Транзисторите са градивните елементи на силициевите чипове, така че ако новият транзистор може да се произвежда масово, ще доведе до процесори със 100 пъти по-малко размери от настоящите. Австралийските изобретатели се надяват, че новостта е голяма крачка към създаването на квантовия компютър.



Този транзистор не е най-малкият, правен досега (демонстрирани са работещи образци от по един атом), но изглежда надежден за по-нататъчно развитие на базиран на него хардуеър. Той е създаден след замяна на 7 атома на силициевия кристал с фосфорни атоми.

Предвижданията са, че при настоящия темп на усъвършенстване количеството информация, което се съдържа в силикона за единица цена, се удвоява на всеки 12-18 месеца. Проблемът при точността на тези прогнози е, че компонентите, които те вземат предвид, стават все по-малки и по-малки, но с това намалява и надеждността на техните свойства за обработка на информацията. Създаването на чип на база на обработени с фосфорни атоми силиконови кристали ще увеличи многократно изчислителната мощ, смята професор Мишел Симънс, водещ изследовател на проекта.

Пътят до търговската употреба на изобретението още е дълъг, защото досега показаните транзистори от 7 атома се правят ръчно. Екипът използва сканиращ тунелиращ микроскоп, за да постави фосфорните атоми на местата им. Работата върху миниатюрният транзистор е част от по-широк проект за създаване на квантов компютър. http://www.tvevropa.com
 


Сходни връзки

Транзистор, състоящ се от 7 атома, трасира бъдещето на компютрите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди