изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:57 EEST
СИГНАЛ ЗА ВРЕДНА ЖИТНА ДЪРВЕНИЦА В ДОБРИЧКО    
ЗемеделиеСлед направено обследване на площите с пшеница в Добричка област от Регионалната служба за растителна защита в Добрич подадоха сигнал за вредна житна дървеница.

При проследяване развитието на възрастното на неприятеля през настоящата година в регион Добрич е констатирано начало на  пролетна миграция на 9 март, а масово на 12 април. Предвид установената висока плътност на възрастното - от 2 до 7–8 бр./кв.м, а на отделни полета  до 14–15 бр./кв.м., още на 21-22 април е подаден сигнал за извеждане на химична борба с вредителя.
От РСРЗ са установили копулация в житните посеви на 26 април в агроекологичен район Балчик, а масово яйцеснасяне - на 13 май. От обследвания на житните посеви в област Добрич е установено начало на излюпване на ларви на 26 май в крайморските райони, а на 27 май в останалата част на областта. При това плътността варира от 0.5 до 5 броя ларви І-ва възраст/кв.м. Установено е, че в площи в които е извършено третиране срещу възрастните дървеници, плътността на ларвите е ниска – от 0 до 1 бр./кв.м. Специалистите посочват, че ларвите от първа възраст не нанасят повреда. След превръщането им в ларви от втора възраст те се придвижват към класчетата, където смучат сок от плевите. В резултат на това плевите побеляват, но повредата не е много опасна. Ларвите от останалите възрасти смучат от зърната в различна степен на зрелост. Преминаването от една възраст в друга протича от 3–4 до 7–8 дни в зависимост от температурата. Зърната, които са повредени в млечна зрелост се спарушват. При повредените в млечно-восъчна зрелост се наблюдава частична деформация или хлътване, а при повредените във восъчна зрелост има светло петно с точка в средата, която не винаги се вижда ясно.
От РСРЗ информират, че продължават наблюденията върху разтегнатото развитие на ларвите. Оттам напомнят, че борбата трябва се извежда при установяване на 30% ларви от трета възраст при доказан праг на икономическа вредност от 2 ларви/м2 при благоприятни климатични условия и нормални посеви и 4 броя/м2  при хладна пролет и редки посеви. Освен това за семепроизводни посеви прагът на икономическа вредност е 1.5 ларви/м2.
От РСРЗ напомнят, че третирането трябва да се извършва с регистрирани инсектициди, при температура под 25 градуса по Целзий, измерена на сянка, при скорост на вятъра не по-голяма от 2-3 м в секунда и строго спазване на изискванията за работа с пестициди. Строго трябва да се спазват изискванията на Наредба № 15 за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и да се ползват продукти за растителна защита разрешени за употреба срещу вредна житна дървеница, напомнят от РСРЗ.
Тревогата от наличието на житна дървеница е свързана с опасността от намаляване на качеството на зърното, с намаляване на кълняемостта на зърното, предвидено за семепроизводство. Зърното в областта все още се формира. Към момента има предпоставки за добро качество, коментира за НДТ зам.-директорът на Добруджанския земеделски институт и селекционер по пшеницата Николай Ценов. Той обясни, че задължително трябва да се изведе борба срещу вредната житна дървеница в южната част  на региона, където ситуацията е тревожна. Става въпрос за южната част на община Ген. Тошево и Тервел. В северната част на Ген. Тошево и Шабленско, опасността, според него, може и да се размине. Той обясни, че до жътва трябва да се изведе борба с вредителя. Щетите нанасят ларвите в ІІІ възраст. 
Опасност от вредни житна дървеница има обикновено всяка година в отделни райони. Тази година част от фермерите са побързали и са напръскали срещу възрастната житна дървеница, което обикновено не се прави. Но сега има реален шанс това да намали проблема, обясни Ценов. Последният сериозен проблем в Добричко с вредната житна дървеница е бил през 2003 г., когато посевите с пшеница са били редки.
 


Сходни връзки

СИГНАЛ ЗА ВРЕДНА ЖИТНА ДЪРВЕНИЦА В ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди