изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:22 EEST
БЪЛГАРСКИ "МУЛЕТА" ТОЧАТ ЕВРОСМЕТКИ И ГИ ПРЕПРАЩАТ В БИВШАТА ОНД    
Ред и сигурностНаблюдава се участие на български "мулета" при източването на банкови сметки от държави в Европейския съюз и препращането им в страни от бившата ОНД.


Това каза в Албена Явор Колев - началник сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП на МВР. Той посочи, че през 2007 година органите на реда са работили по над 60 случая на опразване на банкови сметки на физически и юридически лица от ЕС, от началото на годината също имало няколко такива. Явор Колев описа профила на т. нар. "мулета" - те са безработни, с нисък социален статус, с ниско образование. Комисионните, които получават, са обикновено между 5 и 8 процента. Имало случай, в който наше "муле" след преговори успяло да измъкне от руския си работодател 11 процента. Според специалиста от ГДБОП, българските участници с тези престъпления се набират чрез обяви за работа в интернет. "Съвсем ясно е, че за един час не могат да се спечелят 10 процента на 30 000, 40 000 лева", коментира той. И сподели, че има слабости в законодателството у нас, което затруднява осъждането им, защото трудно се доказва умисъл. Според Колев, подобни схеми за източване на сметки от ЕС са много сложни и трудни им се противодейства. Техните "мозъци" били извън България. Най-популярни в последно време са кражбите на данни чрез електронни адреси, посочи началникът в ГДБОП. В дъното им стояли нигерийци, които живеят и работят във Великобритания. Т. нар. виртуални пирати нанасяли сериозни щети на икономиката. Нигерийското правителство взело сериозни мерки срещу този вид измами, но те се били превърнали в национален бизнес.
Информацията бе изнесена на пресконференция в рамките на Първата регионална международна конференция на тема “Противодействие на организираната престъпност при Интернет измамите и кражбата на самоличност”, която се проведе в Албена. Срещата бе по инициатива на най-голямата платформа за онлайн търговия в България Aukro.bg, част от Allegro Group, в сътрудничество с ГДБОП. Лектори на събитието бяха Лукаш Новак, Директор Сигурност Аllegro.pl, Полша и Давид Валашек, Директор Сигурност на Аukro.cz,  Чехия и Главен инспектор Явор Колев, Началник сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП. На форума бе обменен опит при разкриване и документиране на интернет измами и кражба на самоличност, бяха обсъдени възможностите за засилване на сътрудничеството между  ГДБОП и Aukro.bg. Представители на прокуратурата и на столична следствена служба разкриха начините за разследване и предотвратяването на Интернет престъпленията и измамите.
Над 50 служители от цялата страна бяха обучени на конференцията от колегите от Allegro Group от Централна и Източна Европа. Те получиха и сертификати за успешно преминат курс. "Така ще знаят какви са  реалните заплахи за потребителите и ще могат да изградят ефективни планове за превенция на Интернет престъпленията, като кражбите на акаунти и измами с кредитни карти, които все още не са широко разпространени у нас - каза Явор Колев. - Отскоро двойно е увеличен броят на случаите, по които работим, както и ефективността на сектора ни, предвид увеличения през последната година административен капацитет".
“Именно защото осъзнаваме важността на темата за сигурността в Интернет инициирахме и тази конференция - каза Жанет Баирева - изпълнителен директор на Aukro.bg. - Целта ни е максимално да гарантираме спокойствието и сигурността на потребителите ни, както и качеството на сделките на сайта. Тясно ще сътрудничим с ГДБОП за предотвратяване на измамите и срещу недобросъвестните търговци”.
Aukro.bg е най-голямата платформа за електронна търговия в България с над 250 000 регистрирани потребители. Сайтът е създаден 2007 г. като онлайн търговска платформа за свързване на продавачи и купувачи, като сделките се осъществяват на принципа на наддаване (аукцион) или с фиксирана цена. Aukro.bg е собственост на Allegro Group, лидер при онлайн търговски платформи в Централна и Източна Европа и оперира в Полша, Чехия, Русия, Румъния, Словакия, Украйна, Унгария, Сърбия, Беларус и Казахстан. Allegro Group е част от мултинационалния медиен гигант Naspers, който предоставя интернет услуги и притежава онлайн и принт медии. НДТ
 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИ "МУЛЕТА" ТОЧАТ ЕВРОСМЕТКИ И ГИ ПРЕПРАЩАТ В БИВШАТА ОНД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди