изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:44 EEST
320-350 КИЛОГРАМА ОТ ДЕКАР ЩЕ Е СРЕДНИЯТ ДОБИВ ОТ ПШЕНИЦА В СТРАНАТА    
ЗемеделиеТова прогнозира селекционерът по пшеницата от Добруджанския земеделски институт доц. д-р Николай Ценов

В северна България състоянието на пшеницата е добро. В южната част на страната обаче посевите са по-късни и по-редки. Очакванията в национален мащаб са за среден добив от 320-350  килограма от декар, каза доц. д-р Николай Ценов – селекционер по пшеницата и зам.-директор на Добруджанския земеделски институт. В Добруджа по традиция добивът е със 100 килограма от декар повече. Според Ценов, състоянието на пшеницата е добро в Добруджа, Лудогорието, Русенско, Силистренско, Великотърновско и Плевенско.
Качеството на пшеницата ще зависи от времето през юни. През последните дни ситуацията леко се влошава, преди всичко заради валежите, посочи Н. Ценов. Един от големите проблеми е и наличието на вредна житна дървеница. В южната част на областта стопаните са напръскали още срещу възрастното, което обикновено не се прави. „Всички са в готовност да обследват посевите си за наличие на вредителя. В момента посевите са в млечна восъчна зрялост. Има опасност в много полета да има ларви от трета възраст на вредната житна дървеница, които нанасят поражения върху зърното”, каза доц. Ценов. Другият проблем е факт от 7-10 дни. Това е фузариумът. Има го в много полета, но в много малки количества, на места само по отделни класове, което е в нормални граници. Очаква се в някои области жътвата на пшеницата да започне след около 20 дни.
Качеството на пшеницата ще зависи от времето през юни. В някои области жътвата на ечемика може да започне до края на седмицата, а на пшеницата – след около 20 дни, каза още Н. Ценов.
 


Сходни връзки

320-350 КИЛОГРАМА ОТ ДЕКАР ЩЕ Е СРЕДНИЯТ ДОБИВ ОТ ПШЕНИЦА В СТРАНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди