изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:08 EEST
Парното = на нощния ток. Сто лева ще ни струва топлото с климатик, 140 лв. - с радиатор    
Новини Няма да се допусне цената на парното да надвиши нощната тарифа за ток. Това заяви шефът на държавния енергиен регулатор Ангел Семерджиев по време на общественото обсъждане на предложенията за увеличение на цените на газ, ток и парно. В проекта на ДКЕВР се предлага поскъпване на топлинната енергия с около 15% и на тока - с 4-5% от 1 юли. Предложението за парното в София е мегаватчасът да стане 72,96 лв. без ДДС, в Пловдив - 86,97 лв., във Варна - 94,34 лв., в Бургас - 67,02 лв.

 Цените не са окончателни, ще се вземат становищата на всички засегнати, коментира Валентин Кирчев, зам.-председател на ДКЕВР.
Ако средната цена на топлинната енергия е 81-82 лв. за мегаватчас, това ще е повече от цената на нощната електроенергия, каза председателят на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски. Голяма част от потребителите може да се откажат от парното и да преминат на отопление с климатици, заявиха присъстващи на обсъждането. Обречени сме, токът става по-евтин от парното, скочиха и представители на топлофикациите.
Потребители и сега се хвалят, че отоплението с висок клас климатици в изолирано жилище излиза по-евтино, отколкото с централното топлоснабдяване. При планираното поскъпване двустаен апартамент без парно ще плати 100-120 лева за ток, а ако е с централно отопление - само сметката за топлинна енергия ще бъде около 140-150 лв. и отделно още 20-30 лв. за електрическа.
Топлофикационните дружества, които използват природен газ, са поставени пред поредното изпитание - да увеличат цените и въпреки това да останат на пазара, на който има и алтернативи, каза Семерджиев. Той препоръча да вземат мерки за оптимизиране на разходите си.
Предложеното поскъпване на парното е при увеличение цената на природния газ с около 20%, колкото е склонна да разреши комисията. 28% повишение на сегашната цена на газа иска "Булгаргаз", съобщи Семерджиев. Ако газовата компания да се разплати с долари, закупени, преди скока на курса, е възможно намаляване на увеличението.
Таня Киркова

 


Сходни връзки

Парното = на нощния ток. Сто лева ще ни струва топлото с климатик, 140 лв. - с радиатор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди