изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:10 EEST
„Форбс”: Завива ли България от Русия към САЩ?    
По света

В статия "Завива ли България от Москва към Вашингтон?" сп. "Форбс" коментира плановете на българското правителство за петролопровода Бургас-Александруполис и атомната централа Белене.



Българският премиер Бойко Борисов обяви в петък, че България се отказва от проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис” на стойност 1,0-1,5 млрд. долара, като същевременно изграждането на планираната АЕЦ „Белене” се замразява, припомня медията, цитирана от БГНЕС. АЕЦ "Белене" трябваше да замени остарялата "Козлодуй", построена още през 1967 г. и осигурявала около 40% от електроенергията на страната до затварянето на реактори 3 и 4.

Коментарът бе неочакван и изненада дори енергийния министър, който заяви, че „не може да повярва”, че премиерът му е казал нещо подобно. Часове по-късно, оставяйки цяла Европа объркана, Борисов оттегли изявлението си с думите, че „българското правителство не е взело крайно решение за изграждането на „Бургас-Александруполис”.

Думите на премиера, макар и доста противоречиви, поставят под въпрос отношенията София-Москва, тъй като се предполага, че Русия трябва да играе ключова роля и в двата проекта, пише "Форбс". Според последното изявление на Борисов, "Бургас-Александпруполис" се отменя поради екологични съображения, както и заради страховете, че може да навреди на туристическия бизнес в България. С други думи, отношенията на България със САЩ са очевидно във възход, което обаче поражда въпросителни относно дълголетните връзки на София с Москва, датиращи още от времето на Руско-турската война и базиращи се на културни и религиозни връзки, анализира списанието.

Проблемът на България в условията на икономическа криза, е, че страната е с малко опции за действие, въпреки традиционните си връзки с Русия, понеже, като член на НАТО, София е обградена от съюзници на Алианса. Свидетелство за сближаването с Вашингтон е и неотдавнашното посещение в София на директора на ЦРУ Леон Панета, ухажван от цялото правителство по време на престоя си.

Въпросът е дали българските политици могат да си позволят подобен завой, пита авторът на статията. Декларацията на Борисов и последвалата я "отмяна" означава, че все още има много вода да изтече, докато София направи своя окончателен избор, заключава той.  dir.bg

 


Сходни връзки

„Форбс”: Завива ли България от Русия към САЩ? | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
„Форбс”: Завива ли България от Русия към САЩ?
Автор: Anonymous да 2010-06-15 @ 11:51 EEST
Ще му сърбаме и на Бойко попарата с тези си решения.
„Форбс”: Завива ли България от Русия към САЩ?
Автор: Anonymous да 2010-06-16 @ 00:25 EEST

И да завива, и да не завива - все тая. Сега САЩ има огромен проблем в Мексиканския залив. Помощ те ще получат. Въпросът е за какъв чеп сме им ние на руснаците, след като за нищо не ни бива и в нищо не сме най-добри?


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди