изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:26 EEST
ДОБРАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА Е РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА КРИЗИТЕ    
Новинизаяви в Добрич министърът на образованието Сергей Игнатов

Ние имаме нужда от модерно българско образование, нужда от промяна на статуквото, което се характеризира със статичност. Преобладава консервативният поглед към системата. Това заяви в събота в Добрич образователният министър Сергей Игнатов. Според него, в резултат на разгръщането на информационното общество се появяват проблеми, които засягат образователния процес на всички равнища. Има сблъсък между поколенията, които са научени да получават в готов вид и да наизустяват знания, и активна маса от млади хора, които са научени да добиват тези знания. Ако не модернизираме образователната ни система, ще се окажем в състояние на застой, което е лошо за страната, категоричен бе министърът и добави, че единственото решение за бързо излизане и превенция на кризите е добрата образователна система.
Пред журналисти Сергей Игнатов коментира и предстоящото въвеждане на задължително предучилищно възпитание от 5-годишна възраст. Той заяви, че целта е да се справим с изключително тежък проблем, а именно децата, които отпадат от образователната система. Девет милиона лева са предвидени от централния бюджет за реализиране на тази политика и те ще се изразходват целево за включване на 5-годишните. Към момента отпадащите от образователната система деца са около 14 процента, като в предни години са били 25 на сто. Идеята е процентът да падне под 11.
В по-дългосрочен план намеренията са да се въведе целодневно обучение от 1 до 7 клас, заяви още образователният министър. По думите му, добре е родителите да знаят къде се намират техните деца и какво правят.
В подготвящия се в момента проект на Закон за училищното образование е предвидено след 7 клас изпити да има само за училищата от национално значение, каза още С. Игнатов. Според него, външното оценяване има смисъл само ако се анализират резултатите, тоест те да се превърнат в инструмент за подобряване качеството на образователната система.
От догодина тестът за матурите ще се генерира в момента, в който се обявява изпитът, съобщи също министър Игнатов.
 


Сходни връзки

ДОБРАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА Е РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА КРИЗИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.35 секунди