изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:24 EEST
По 400 долара за руския газ. Нова секира с цената на газа ни чака от Нова година    
Икономика Нова секира с цената на газа ни чака от нова година. По 400 долара за 1000 куб. м ще плаща България за доставка на руски газ от 1 януари 2011 г. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. В момента цената на синьото гориво, която плащаме на входа, е 338 долара. Поскъпването е заложено в анекса, подписан преди три години от тогавашния енергиен министър Румен Овчаров, обясниха експерти.

Според него газът, който България купува от Русия по договора за транзит, ще поскъпва плавно до края на 2012 г. - до изравняването му с пазарната цена. По този договор България купува около 1,4 млрд. газ, т.е. - около 40% от годишното си потребление.
Не се очаква драстично поскъпване на природния газ през последните три месеца на годината, прогнозира Гогов пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Той обаче категорично заяви, че за да оцелее компанията, цената трябва да скочи с 24% спрямо утвърденото за предходното тримесечие ниво от регулатора. Тъй като по заповед на енергийния министър Трайчо Трайков скокът е бил по-малко от утвърдената цена, сега доставчикът иска 29,736% поскъпване. В противен случай ще продаваме под себестойността, обясни Гогов. Разликите между определената горна граница на цената на газа от ДКЕВР и действителната себестойност ще се поемат в бъдеще от потребителя, коментира шефът на "Булгаргаз".
Държавната компания ще фалира, ако продава газ само на топлофикациите. Те плащат отложено във времето, а "Булгаргаз" - авансово на Русия, каза още Гогов. Засега той не се притеснява от загубата на един от големите си клиенти - "Агрополихим", който преди дни сключи договор с досегашния доставчик на държавната газова компания "Овергаз".
"Булгаргаз" не е правил хеджиране, за да минимизира риска от скока на долара. Това става с обществени поръчки, което щеше да забави закупуването на нужната валута за плащане на газа, отговори Гогов на въпрос на ДКЕВР.
Таня Киркова
Белчо Цанев

Вести
Гладна стачка на металурзи
ако газът поскъпне. 500 работници в "Радомир Метал Индъстрийз" АД ще започнат поетапна гладна стачка от понеделник, ако Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри повишаването на цената на природния газ. Причината за недоволството на 500-те работници е тежкото положение, в което може да изпадне предприятието при скок в цената на синьото гориво. Производственият процес на "Радомир Метал Индъстрийз" е изцяло зависим от газа. Затова работещите предупреждават, че поскъпването заплашва предприятието с икономически шок поради от отказ на поръчки, закриване на производството и масови съкращения на персонал.

Рокади в енергийния регулатор
Министерският съвет освободи Кирил Козаров като член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поради изтичане на неговия мандат. На негово място е назначена Цветанка Андреева.

Пропаганден ход на "Газпром" са
твърденията, че Румъния ще замести България в проекта "Южен поток". Това каза за Агенция Фокус Алекс Алексиев, научен сътрудник на Хъдсон институт, Вашингтон D.C. Според него цената на газа от Русия е свързана с тази на петрола, което не е пазарно решение. Страните, които не са зависими от "Газпром", успяват да свалят цената и в момента Германия плаща $150 за хил. кубика газ, а Украйна, Молдова и България изнемогват с цени над $250, каза Алекс Алексиев.
http://paper.standartnews.com
 


Сходни връзки

По 400 долара за руския газ. Нова секира с цената на газа ни чака от Нова година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди