изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:35 EEST
ВИНАГИ СЪМ СЕ ВОДИЛ ОТ ДЪЛГА СИ КЪМ ХОРАТА    
Интервюта Пред НДТ Петко Петков - един от най-дългогодишните кметове на общини в страната. Почти 20 години той стои начело на община Добричка. С признанието, че трудно дава интервюта, г-н Петков разказва за кметския стол - за вълненията и емоциите, предизвикателствата и отговорностите, решаването на проблемите и удовлетворението от постигнатите резултати и успехите. И дали ще се кандидатира за шести мандат...

- Г-н Петков, това е петият Ви мандат начело на община Добричка. Убедена съм, че познавате в детайли живота във всяко село, дори и съдбите на хората. Каква е рецептата за успешно кметуване?
- Като се замисля... далеч останаха първите вълнения, когато спечелих първия си мандат. А те бяха вълненията на един човек, който не знаеше какво го очаква. С годините обаче вълненията отстъпиха място на по-сериозните неща, свързани с решаване на проблемите на хората от нашата община, които не са никак малко. Община Добричка има 68 населени места. Всяко едно от тях има своите проблеми, свой начин на живот, свой тертип. Сложността на управлението се състои именно в това да отговориш на различните нужди на хората. Само този, който е печелил пет мандата, може да усети това чувство.
Моята рецепта е, че постоянно мисля за работата. И смятам, че си я върша както искат хората и както повеляват законите в държавата. Голямо удоволствие за един мъж е да се закълне шест пъти в живота си - един път като войник и пет пъти като кмет. Рядко човек може да се похвали с такова чувство на отговорност пред държавата, пред обществото, пред хората.


- Какви чувства и мисли Ви вълнуваха през есента на 2007 година, когато за пети път положихте клетва като кмет? Извън поетите пред хората ангажименти, дадохте ли си тогава някакъв Ваш личен обет?
- Вече няма толкова голямо вълнение, защото аз познавам проблемите на общината. В администрацията съм от 1981 година и смятам, че съм добър администратор. А полагането на клетва е един отговорен момент в живота на всеки човек. Ако я поеме и положи с чисто сърце. Аз така съм полагал клетвите си като кмет - с чисто сърце и отговорно, и поне досега съм ги спазвал.
Не съм си давал личен обет. Водил съм се от чувството да изпълня дълга си към хората, които са ме пратили на това място. Не съм си поставял лични цели. Истината е, че те винаги са били на заден план. Може би, хората затова виждат разликата между мен и всички други, които са имали желание да станат кметове. И са гласували за мен, за което им благодаря. Винаги съм благодарил на хората, които ми имат доверие. Благодарение на тях аз съм толкова време вече кмет. 


- Кои са основните проблеми, с които се сблъскват хората в община Добричка и които най-често поставят при срещите си с Вас?
- Има, разбира се, и проблеми. На първо място следва да завърши на сто процента ремонтът на общинската пътна мрежа като предпоставка за безпроблемното навлизане на инвеститори. В съчетание с добри пътища от републиканската пътна мрежа, решаването на тази задача ще открие по-добри възможности пред всички отрасли на общинската икономика, за развитието и на туризма във всичките му форми и т.н.
В определени микрорайони и населени места все още има проблеми с редовното водоснабдяване. На места остарялата електропреносна мрежа също е обект на подмяна и ремонт. Имаме набелязани мерки с ръководствата на клоновете на ВиК и Е.ОН Добрич, които предстои да се реализират. 


- Как се отрази финансовата криза на общината?

- Една от основните стратегически цели, заложена в Програмата за управление на общината за срока на мандата, беше да се запази и укрепва финансовата устойчивост на общината. Отчитайки икономическата и финансова ситуация в страната, още от началото на 2009 г. набелязахме мерки за увеличаване на собствените приходи и оптимизиране на разходите и те ни позволиха да приключим успешно бюджетната 2009 година, както и да изготвим балансиран общински бюджет за 2010 г.
С предстоящата актуализация на бюджета на Република България за 2010 година средствата, които община Добричка ще получи от централния бюджет са с 810 500 лв. по-малко, а това за община като нашата са много пари.
Задачата, която си поставяме с подготовката за предстоящата актуализация на общинския бюджет за 2010 г., е да обезпечим всички услуги, предоставяни от общината, без да съкращаваме персонал и без да намаляваме работните заплати на нашите служители.


- Напоследък стана много модерно чужденци да купуват имоти в добруджанските села. Каква е ситуацията в това отношение в община Добричка, в кои села има чужди граждани? Имате ли информация за това как те живеят, как се разбират с местните и т.н.?

- Първите впечатления на всеки чужденец, посетил общината, са свързани с хората - нашето най-ценно богатство. Гостоприемството, отзивчивостта и трудолюбието на добруджанеца карат чужденците да заобичат Добруджа и съградят свой дом на наша земя. В 33 населени места живеят чужденци, те хармонично съжителстват съвместно с българи, турци, роми, татари, арменци и др.


- Заставате начело на общината в годините на прехода. Какви бяха предизвикателствата пред кметовете тогава и какви са сега?

- И преди, и сега ми е трудно да определя какви точно са предизвикателствата. Първият ми мандат беше в началото на демокрацията и всичко, което се случваше, не беше написано, не беше уточнено. Нещата ставаха в движение - в селското стопанство, в промишлеността и т.н. В движение решавахме проблемите и отговаряхме на предизвикателствата. Беше трудно, защото ние бяхме подготвени за друг начин на работа, на действие и мислене. Но преодолявахме трудностите. Според възможностите, всеки даде от себе си, за да отговорим на предизвикателствата с възможно най-малко негативи. Сега, след толкова време, също има неща, които не са ясни и които се случват в движение. Ето, например, актуализацията на бюджета също е нещо, което не сме правили през годините.

- Община Добричка реализира и европейски проекти. Бихте ли споделил повече за тях?
- Работим по няколко одобрени проекта, от които два са инфраструктурни по ОП "Регионално развитие". Те целят подобряване качеството на жизнената среда за жителите на тези селищни центрове и околните населени места и осигуряване на равен достъп до качествено образование, бит и култура: "Възстановяване и модернизиране на детските заведения в прилежащите територии на град Добрич" - на стойност 3 521 594.34 лева, обекти на проекта са ЦДГ и ОУ село Карапелит, ЦДГ в село Стожер, ЦДГ в с. Победа, ЦДГ - с. Бенковски, ЦДГ- с. Божурово, ЦДГ - с. Одърци. Другият е "Обновление на читалищата в община Добричка", на стойност 1 926 530 лв и по него ще бъдат обновени читалищата в селата Победа, Дончево, Стефаново, Стожер, Бранище, Карапелит и Плачи дол. По ОП "Човешки ресурси" имаме проект "Шанс за кариерно развитие на деца, застрашени от отпадане от училищната образователна система" на стойност 123 234 лева, който успешно приключихме на 21 юни тази година. С изпълнението на дейностите по проекта се сложи началото на една сериозна научнообоснована работа за успешното преодоляване на процесите, свързани с отпадането на учениците от училище. По Програмата за развитие на селските райони, Ос 4 Лидер, мярка 4.3.1 подмярка 2 - "Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи /МИГ/ в селските райони" бе одобрен проект на стойност 108 704.00 лева. По проекта се реализира цялостен процес по изграждането на Местна инициативна група и разработването на Местна стратегия за развитие на територията, които отговарят на изискванията и критериите за прилагането на подхода "Лидер" в България, разработени от Министерството на земеделието и горите в Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. По програма "Социално инвестиционен фонд" - подобряване на образователната инфраструктура със средства на европейските фондове, е сключено финансово споразумение за реконструкция на Дом за деца, лишени от родителски грижи в село Овчарово на стойност 391 389.46 лв, от които 20 процента съфинансиране от общинския бюджет. Който за съжаление бе прекратен поради липса на средства.
Приключихме дейностите по проект "Зелената мрежа на Добруджа" съвместно с Областна администрация - град Добрич. Стойността на целия туининг проект за страната във всичките пет пилотни области е 1 650 000 евро. Изгради се екопортал, чийто ползватели ще бъдат, както институциите по места в областта, така и инвеститорите в област Добрич и жителите на региона. Задачата на туининг проекта, който изпълнява правителството в тези пилотни области, сред които сме и ние, е да се види каква е координацията на различните нива - как секторната политика - в случая по отношение опазването на околната среда и водите, достига и се прилага като регионална политика, и оттам става достъпна и за обикновените хора.
Важна роля като мобилизиращ фактор за местното развитие има разширяването на трансграничното сътрудничество. Възможните ресурси в тази област ще бъдат насочени главно към подпомагане развитието на инфраструктурните мрежи и обектите за опазване на околната среда, с оглед намаляване на замърсяванията и негативното влияние върху компонентите на околната среда от двете страни на границата между Република България и Република Румъния. Максималното използване на възможностите за трансгранично и междурегионално сътрудничество и включването в подходящи инициативи са от особена важност за общинската стратегия за развитие и за подобряване на социалните, икономическите и инфраструктурните условия за изпълнение на Общинския план за развитие.
Работихме по проект по Програма ФАР "Международна мрежа от информационни терминали между Румъния и България". Проектът получи безвъзмездна помощ за създаване на международна мрежа, изградена от 16 Инфо-тач информационни пункта в 16 градове от окръг Констанца, окръг Калъраш, област Добрич и област Силистра, които предоставят най-актуална информация в областта на икономиката, местното развитие, сътрудничество между бизнес предприятия от двете страни на границата, защита на околната среда, както и пълно описание на всяко едно партниращо населено място /от административна, институционална, географска, икономическа гледна точка, за съществуващия потенциал на територията, на бизнес предприятията/.
Следващият важен приоритет, по който работим, е опазването на околната среда чрез насърчаване развитието на възобновяемите енергийни източници, водещи до намаляване на вредните въздействия върху околната среда, в условията на икономическа конкурентноспособност, благоприятствайки усвояването и прилагането на нови технологии. Очакваме покана от Управляващия орган за подписване на договор по проект "Възобновяеми източници на енергия - за електроенергия в селските райони на Добруджа" /RES ERD/, Приоритетна ос 2: Екология на Програмата за Трансгранично сътрудничество, стойността на финансовата помощ е 350 000 евро. Основен партньор е община Добричка в партньорство с община Крушари, община Делени - Румъния, и ТПП-Добрич. Проектът ще благоприятства прилагането на правилни политики за устойчиво развитие на територията на Република България и Румъния със специален акцент върху аспектите, отнасящи се до нуждата от енергия и опазване на околната среда и на здравето.
Следващият проект, по който работим в партньорство с община Делени, окръг Констанца, е "Трансграничен румъно-български пазар на селскостопанските произведения", на стойност 1 485 038 евро. Реализирането на проекта ще спомогне за създаването на по-тясно икономическо и социално развитие в селските трансгранични райони Делени-Добричка, чрез стимулиране развитието на търговските сделки от селските среди, комерсиализиране на наличния потенциал от селскостопанска продукция.
Трансграничното сътрудничество в областта на селското стопанство не е случайно избрана тема. Нашата община е една от най-големите общини в страната и е един от най-големите производители на селскостопанска продукция у нас. Земеделието е най-важният дял от икономиката ни, а основните култури, които се отглеждат, са пшеница, слънчоглед, царевица и още много други. 


- Ще се кандидатирате ли за шести мандат?

- Моето решение е - да, но по друг начин. Ако партии, сдружения, хората мислят, че кандидатът Петко Петков е печеливш за община Добричка. В противен случай моето желание ще бъде само мерак. А аз досега никога не съм бил мераклия, винаги съм бил кмет.


- Защо жителите на общината трябва да се гордеят, че живеят точно в това местенце на България и на Добруджа?
- Защото имаме уникална природа - например, каньонът на Суха река, който свързва осем селища от общината. Това е истински оазис, съхранил биологичното разнообразие на дивата природа в един преобладаващо земеделски край. Долината на река Батовска - чиста природа, гори и ловни запаси, условия за селски туризъм. Във всяко от нашите селища има емблематични личности, с които ние се гордеем. Местността "Славната канара" край село Дебрене, където провеждаме нашия празник и фолклорен събор за 42-и път "Песни и танци от слънчева Добруджа". Гордеем се с добре поддържаните и уредени стопански дворове и стопанисвана земя, фермите на най-добрите арендатори и частни земеделски стопани. Добре са поддържани и уредени основните ни училища и читалища - средище на просветата и културните традиции на общината.


- Какво е Вашето пожелание по повод празника на община Добричка?

- Празникът съвпада със събора "Песни и танци от слънчева Добруджа" и аз пожелавам повече хора от общината да участват и да почувстват за поредна година красотата на българския фолклор, тържествената обстановка, в която се провежда съборът.
Пожелавам на жителите на общината да се настроят за предстоящата сериозна жътвена кампания. Желая им весело настроение, богата реколта, спорна година и много здраве във всяко семейство на община Добричка.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ВИНАГИ СЪМ СЕ ВОДИЛ ОТ ДЪЛГА СИ КЪМ ХОРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди