изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:09 EEST
СЪЗДАВАТ СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ В ДОБРИЧ    
ОбществоСъюзът на инвалидите е партньор по проекта "Социалното предприемачество - алтернатива за финансова независимост и социална стабилност"

Предстои в Добрич да бъде създадено социално предприятие. В момента се обмислят различни варианти, за да се стигне до конкретната дейност, което то ще развива. Това обявиха на пресконференция вчера Велимир Друмев - ръководител на проекта "Социалното предприемачество - алтернатива за финансова независимост и социална стабилност", и Олег Темелков - председател на Областния съюз на инвалидите. Проектът се реализира от сдружение "Социални инициативи за личностна алтернатива" с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Областният съюз на инвалидите в Добрич е сред партньорите.
Основната цел е да се подпомогне създаването и развитието на социални предприятия на територията на областите, включени в проекта, поясни Велимир Друмев. Както и да се популяризират социалната икономика и социалното предприемачество. Идеята е реализираната печалба да се инвестира в подкрепа на социалната мисия на конкретната организация. Не се разпределят дивиденти и не се търси личностна облага. Участниците в проекта ще преминат през обучение, състоящо се от пет модула. Предстои и организиране на състезание за най-добър бизнес план.
Има различни варианти за дейността на социалното предприятие в Добрич, заявиха още Велимир Друмев и Олег Темелков. Първоначалната идея е била за трудова борса за хора с увреждания, но при сегашната обстановка е преценено, че шансовете тя да успее са минимални. Затова сега се търсят други варианти. Като, например, създаването на Център за предлагане на помощни технически средства. Обмисля се и възможността хората с увреждания да изработват сувенири, като има идея да се търси съдействие от общината да им бъде предоставено ателие в "Старият Добрич". Предстоят разговори с изпълнителния директор на "Албена" АД Красимир Станев относно възможността през следващия сезон курортът да предостави щанд с надпис "Произведено от хора с увреждания" на различни езици, посочи г-н Темелков.
Най-успешното в страната социално предприятие функционира в Плевен. Това е обществена пералня, създадена от организация за жени, жертви на насилие.
 


Сходни връзки

СЪЗДАВАТ СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди