изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:52 EEST
ФБР залови 10 руски шпиони    
По света

Между САЩ и Русия се разгаря нов шпионски скандал, след като бяха арестувани 10 души, тайни агенти на руското разузнаване. И десетимата били арестувани в неделя. В Монтклеър, щата Ню Джързи, били задържани Ричард и Синтия Мърфи, в Йонкърс, щата Ню Йорк - Вики Пелаес и Хуан Лазаро, в Манхатън, Ню Йорк, Анна Чапман, Майкъл Зотоли, Патриша Милс и Михаил Семенко, в Арлингтън, щата Вирджиния, Доналд Хауард Хитфилд и Трейси Ли-Ан Фоли - в Бостън, щата Масачузетс, съобщи ИТАР ТАСС, цитирана от БТА.



Кристофър Р. Метсос е обвинен задочно и се издирва. Всички освен Чапман и Семенко са обвинени не само в сътрудничество с чуждо разузнаване, но и в пране на пари. Обвинението в незаконна разузнавателна дейност предвижда до пет години затвор, но ако обвиняемите бъдат признати за виновни и в пране на пари, ги застрашава до 25 години затвор. Според руски медии посолството на Русия във Вашингтон заявило, че не разполага с достатъчно информация, за да коментира ситуация

Имената Мърфи, Лазаро, Зотоли, Милс, Хитфилд и Фоли в прессъобщението са дадени в кавички, което означава, че американските власти се съмняват, че са истински, отбелязва агенцията. Арестите били резултат от многогодишно разследване, водено от ФБР, прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк и контрараразузнавателния отдел на управлението за национална сигурност на министерството на правосъдието.

По-късно съдът в Ню Йорк постанови задържане в предварителния арест за петима от арестантите, поради опасност да се укрият, предаде АФП, цитирана от Фокус. Това са Синтия и Ричард Мърфи, Хуан Ласаро, Вики Пелаес и Анна Чапман. Арестуваните твърдят, че са американски, канадски и перуански граждани, но засега не се знае истинската им националност. Анна Чапман е 28-годишна руска гражданка, която преди известно време е пристигнала в САЩ, където е започнала бизнес. Тя е имала работна виза, която в събота й е била отнета, заяви нейният адвокат Робърт Баум.

Според ФБР доказателства в подкрепа на подозренията им са прихванати кодирани съобщения, предаване на пари в брой от руснаци по време на престой в Латинска Америка, пътувания до Москва през Рим, фалшиви паспорти, транспорт и предаване на преносими компютри.

Изслушването на останалите задържани по искането им за освобождаване под гаранция е насрочено за четвъртък, а предварителното слушане по делото е насрочено за 27 юли.
Американската прокуратура ще уведоми руското правителство за случая
Те е трябвало да се внедрят в управленските среди в страната, пише британският вестник „Гардиън”, цитиран от Фокус.

Според ФБР Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) е изпратило десетимата, а може и много повече, агенти да живеят в САЩ години наред под фалшиви имена, с целта да се слеят със средата така, че дейността им да не буди подозрение. Някои от агентите са живеели като семейни двойки. 
Според материалите по делото им било наредено да си създават връзки сред вилятелни политици, за да получат достъп до информация, която впоследствие да предават в Москва. Според някои информация арестуваните не се занимавали пряко със събиране на информация, а само вербували потенциално полезни за целта хора. dir.bg

 


Сходни връзки

ФБР залови 10 руски шпиони | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди