изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:50 EEST
455 млн. лева за здраве изчезнали, твърди Лекарският съюз    
Здраве Лекарският съюз ще сезира прокуратурата, Комисията по здравеопазване към Европейския парламент и Европейската комисия за 455 млн. лв. от здравни вноски, които са в неизвестност.

Към 31 декември 2009 г. приходите на НЗОК от здравни осигуровки са 2.4 млрд. лева, като от тях за лечение са изразходвани 1.7 млрд. лева. Част от неизразходваните 240 млн. лева са в оперативния резерв на Касата, а 455 млн. лева са в неизвестност, обясни председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов, предаде БТА.

Той участва в национална конференция на съсловната организация. За догодина от БЛС ще поискат бюджет на НЗОК от 2.8 млрд. лв. По данни на организацията за тази година бюджетът на Здравната каса е 2.5 млрд. лева. От тях близо 900 млн. отиват в резерва на Касата в БНБ и едва 1.6 милиарда лева - за здравеопазване.

По половин направление за специалист се пада на всеки здравноосигурен българин за период от 1 година, съобщи д-р Георги Цигаровски, зам.-председател на регионалната колегия на БЛС в Пловдив, цитиран от Дарик радио. По думите му за всеки пациент се полагат по 1,45 лв. за изследвания за година, а само една кръвна картина струва 1,50 лв.
Заради намаления брой на направленията към специалистите личните лекари масово ще започнат да изпращат пациентите си към болниците за изследвания. По този начин за диагностика Касата ще плаща по 600 лв. средно за пациент в лечебно заведение, вместо по 50 лв. за извънболничната помощ. Такава прогноза направи д-р Георги Цигаровски.

Според повечето представители на съсловието с въвеждането на делегираните бюджети ще се ограничи осезаемо достъпът на пациенти и до болничната помощ.

Според Райчинов няма много възможности за оптимизиране на медицинската дейност. Единствените варианти са изнасяне на повечето дейности в извънболничната помощ и сериозно увеличаване на цените в болничната помощ. Този подход ще намали приема на пациенти в болниците и ще доведе до ефективност, смята той.

Председателят на БЛС призова утре лекарите да се включат в протеста пред Министерски съвет срещу намалените пари за здраве.
"Ако днес решим всички като един да излезем на улицата и един път в живота си да докажем, че не сме стадо, че не сме мърша - за един ден да го направим, до вечерта ще сме постигнали всичко, което искаме. Поне опълченци ако можем да станем", призова Райчинов медиците на конференцията, цитиран от БГНЕС.

 


Сходни връзки

455 млн. лева за здраве изчезнали, твърди Лекарският съюз | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди