изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:31 EEST
Международен шампионат по носене на жени на гръб    
Любопитно Необичайното състезание се провежда всяка година от 1992 г. насам в град Сонкаярви. То става международно през 1996 г. Според регламента на шампионата, дължината на трасето е 253,5 м. На него има участъци, покрити с пясък, асфалт и трева, а също едно водно препятствие, което е с дълбочина почти един човешки бой.



Задачата е участниците да преминат колкото се може по-бързо по трасето, като носят съпругите си или избрана от тях жена на гръб. Задължително е жената да не е под 17 години и да не тежи по-малко от 49 кг. Ако тя все пак е прекалено лека, разликата в теглото се компенсира с пълна раница и така се получават нужните килограми. Във всяко бягане участват по две двойки: двама носачи и две жени. Победител в първенството е двойката, която е изминала разстоянието най-бързо.

Шампионите получават различни награди, сред които и голямо количество бира. Световният рекорд е 55,5 секунди и е поставен през 2001 г. от Марго Уусорг и Биргит Улрихт от Талин и е записан в Книгата на рекордите на Гинес. Според организаторите на състезанието обаче резултатът не е най-важното. В правилника дори е записано, че всеки състезател трябва да изпита удоволствие.

Корените на първенството по пренасяне на жени на гръб са в историята на Финландия. Тук мъжете често крадели булките си от чужди села и се налагало да притежават известна сила и издръжливост, за да отнесат "улова" си вкъщи.

Легенда разказва, че в края на 19 в. в района на Сонкаярви е действала бандата на разбойника Ронкайнен, който приемал в нея само мъже, доказали
издръжливостта си при бягане по труден терен с товар на гърба.  dir.bg
 


Сходни връзки

Международен шампионат по носене на жени на гръб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди