изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:52 EEST
Как се пише химн за дедовия    
Коментари

Колко струва текстът за химн на МВР? Зависи от тарифата. Ако го напиша аз, може да излезе 10 лева, при условие че хората са решили да почерпят. Иначе това са си рими от младежка тлака след едно голямо. Всъщност не - тоя текст не е полят с алкохол. Градусът можеше да роди нещо. А това е нищо - броилка за деца, римушка, но без хитрушка. Такъв химн всеки може да натвори, без да е минал курс по творческо писане. Елементарно е.



Не вярвате ли, нека опитаме заедно. Първо трябва да сме наясно с темата, трябва да знаем какво почваме да правим, за кого, с кого и евентуално защо (понякога най-важно). Това е текст, не секс. И двете са невъзможни без обект. Освен ако не са лично творчество и ръкоделие. И така - избираме тема. Темата зависи от това тъжно ли ще ни е, весело ли, напушено ли, гъзарско, депресарско, еуфорично, бунтарско, влюбено, разлюбено, мегаломанско, животинско, скандално и т.н. Естествено, съобразяваме, че темата урология може да съответства на тъжно и депресарско, но някак с еуфоричното не си върви. Не казвам, че е невъзможно въодушевлението да си партнира с урологията, например, ако се развие някакъв оптимистичен сюжет, в който лирическият герой излиза здрав след сбъркана диагноза. Такова развитие обаче е развръзка за малко по-напреднали, и то на тези, които държат на неочакваното. Нека да усвоим първо основното, а то е, че по-важен от темата може да бъде само поръчителят. Той е в правото си да каже каква да бъде темата и още по-важно - идеята, която има връзка с настроението. Темите, които се харчат добре, може да ви се струват ограничени като бройка, вероятно е да сте прави, но все пак отношението към темата винаги може да бъде различно. Погледнете само темата любов колко аспекти и производни има. Ако си влюбен, може да си депресиран, но тънък нюанс е, че може повече да си ядосан. Пак от логиката на характера зависи – на лирическия герой и на поръчителя.

Повечето от темите са чисто емоционални, т.нар. кахъри - на лирическия герой му е тъжно - плаче и проклина. По-рядко се реве за пари, по-често за раздяла, но това е, ако поръчителите са поп- и фолкпевици. И така, виждате колко е трудно да имате тема МВР пред себе си, по-вероятно е вашето отношение да не съвпада с това на поръчителя. Но който плаща, той поръчва музиката – това е малкият и прост лозунг, който трябва да си посадите в главата. И така, МВР е на линия - кое е първото, което ви идва – става ви тъжно, спокойно, тъпото ви се обажда, лови ви яд... Аха – хванал ви е ентусиазъм. Вас не - но високото изкуство има високи помисли и високи хонорари. А и държим в ума си важния лозунг.
Сега нека пробваме наученото дотук с конкретна тема – да речем, Бог – поне е необятна. Първо решаваме за добрите богове ли ще пишем, или за лошите. Това е важно. Нека не забравяме и да се информираме за предпочитанията на поръчителя – фен на кой бог е той. Не се шашкайте, ако е почитател на Аллах например. Аллах има логична рима на „ах“, с което междуметие може да изразите от яд през омраза до възхита и преклонение. Много е важно да се прецени в защита на вярата ли заставаме или обратно. Ако от нас се изисква високото химническо изкуство, добре е да заложим на някой воин на вярата. Преди това си образуваме кратка игра на асоциации, която надлежно записваме. Кои думи се отнасят към вярата – грях, монах, Бог, добавяме и щипка нещо неочаквано и ето - може да се порадваме на следната свързана мисъл, че и римувана даже:

Алла яла здрав пердах

бил я лошо зъл монах,

че не влязла с него в грях,

дори Аллах възкликнал ах-о-ах.

Ето ви пламенен стих за вярата. Лесно е наистина. Така може да напишете и възхвала на дедовия. За готовия продукт, разбира се, важно е кантото – мелодията, на която трябва да напаснете великите си мисли с тези на композитора. Обикновено ви е дадена преди това. Съществува възможност композиторът ви да е потресен/разтресен от текста ви и да го напъне муза. В този случай той мисли как да се напаснат сричките ви с музиката му. Може поръчителят да е фен на творението ви и той да го изисква от композитора. Това е идеално за вас. Може да се мръднете - да добавите или затриете някоя друга сричка. Не ставайте подробни – какво в крайна сметка значи някаква си сричка, пък била тя – да или не. Без това всичко е за хонорара.

Няма химн, който да не може да издраскаме за 30 мин. Вярно, малко са поетично-еуфиоричните възможности, които отваря темата МВР, за сметка на баладичните, драматичните и трагичните. Но можеше поне с римата да се поиграе малко – пази, лази, гази... бубалази. Хубаво е тези инфантилно предвидими рими да се избягват леко. Безспорно това е чалга текст. Макар че, като се замисля, т. нар. чалгии работят за феновете си дали със закачка ли, забава ли, или откровена простотия ли, гледат да не обиждат аудиторията с плиткоумно-декларативни текстове.

Нищо лично срещу Евтим Евтимов и Веселин Маринов, ама това от химн стана гротеска.

P.S. Въпреки тази излагация няма да подкрепя групата във Фейсбук „Да помогнем на Веселин Маринов да спре да пее“, защото категорично подкрепям сеира. И тръпна да дръпна и аз някой химн. Очаквам офертите ви за ода за финансовия министър.

http://www.novinar.net

 


Сходни връзки

Как се пише химн за дедовия | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Как се пише химн за дедовия
Автор: Anonymous да 2010-07-06 @ 10:31 EEST
Мила Родино...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди