изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:02 EEST
ГЛОБИХА НЗОК С 30 ХИЛ. ЛВ.    
ОбществоКомисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е наложила глоба на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ в размер на 30 хил. лв. заради господстващо положение. Това съобщиха от пресцентъра на КЗК, които са установили, че касата налага на аптеките цени за продажба на лекарствени продукти от Лекарствения списък на НЗОК.

Производството е образувано по повод постъпило искане от Български фармацевтичен съюз, съдържащо твърдение за злоупотреба с господстващо положение от страна на НЗОК, уточняват още от пресцентъра на КЗК. Проверката на експертите е установила, че НЗОК едностранно е определила значително по-нисък максимален размер на надценките на лекарствени продукти, частично заплащани от НЗОК, които аптеките могат да заложат при формиране на своите продажни цени, посредством издадено от нея Указание за работа с Лекарствен списък на НЗОК РД-16-3/10.01.2008 г. Тъй като едностранно определената от НЗОК пределна цена на лекарствените продукти от Лекарствения списък е формирана не при спазване на нормативно определените за тази цел надценки, а при залагане от страна на НЗОК на занижен по нейна преценка размер на надценките за търговците на дребно, с това свое действие касата на практика изменя Лекарствения списък, като същевременно определя нови пределни цени на лекарствата, категорични са от комисията. Аптеките не участват по никакъв начин в „договарянето” на цените на съответните лекарствени продукти,  нито по някакъв друг начин реално влияят на процеса по определяне от страна на НЗОК на „новия” максимален размер на надценките, които самите те в последствия се оказват задължени да прилагат. Според експертите така се ограничава свободата на договаряне и равнопоставеността между страните по всеки един договор в ущърб на аптеките. Крайните продажни цени на лекарствените продукти от Лекарствения списък на НЗОК води до тяхното уеднаквяване и оттук до елиминиране на конкурентните отношения между аптеките, стремящи се да преодолеят намалените възможности за приход и по този начин формират продажните си цени, ползвайки максимално допустимите надценки, категорични са експертите на КЗК. При производството като утежняващо отговорността обстоятелство специалистите са отчели факта, е през 2005 г. НЗОК е била санкционира с решение 286 за същото по вид и характер нарушение. Експертите отчитат факта, че нарушението вече е прекратено с влизане в сила от 1 юни м.г. на нов ред и условия за определяне на цените и заплащането на лекарствените продукти от Лекарствения списък на НЗОК.
 


Сходни връзки

ГЛОБИХА НЗОК С 30 ХИЛ. ЛВ. | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГЛОБИХА НЗОК С 30 ХИЛ. ЛВ.
Автор: Anonymous да 2010-07-07 @ 16:04 EEST

И какво от това че са ги глобили? Парите в здравната каса нали са от нашите вноски-това значи че са глобили бедния и болен народ.А този народ все по трудно внася тези здравни вноски и все по-малко може да си позволи да се лекува.Глоба-добре ама в пари е за сметка на народа.

ГЛОБИХА НЗОК С 30 ХИЛ. ЛВ.
Автор: Anonymous да 2010-07-07 @ 19:48 EEST

Абе той процесът е двустранен. От една страна касата наистина има определяща роля за пазара и КЗК са прави. Обаче от друга страна цялата патардия е, защото основният приход в аптеките идва по линия на здравната каса. Няма шега, ако направите изследване ще видите, че най-масовите лекарства са точно по списъка на НЗОК. Това е сигурен доход на аптеките, и на тях ако им орежат нормата на печалбата върху тези приходи и те се чувстват зле. Сиреч с НЗОК лошо, ама без НЗОК - още по-лошо.

Сега НЗОК ще си събере парите със глоби, тъй като в БГ това е лесно, тъй като хората тъй си работят, знаейки че винаги има някое дребничко закононарушение. Абе цялата работа е "мижай моме, че те лажим"... :-))))))))))

ГЛОБИХА НЗОК С 30 ХИЛ. ЛВ.
Автор: Anonymous да 2010-07-07 @ 20:22 EEST
здравната каса надмина в глобите  данъчните / нека да не се засягат/ , хеи- сега риокоз, остана да измислят за какво да глобяват и уличните кучета, а не само аптекарите и докторите.  тъй че бой по китарата...................
ГЛОБИХА НЗОК С 30 ХИЛ. ЛВ.
Автор: Anonymous да 2010-07-09 @ 15:14 EEST

Предходните коментари донякъде предизвикват жалост и смях .Видно е че касата е глобена за това че иска предел на цените , тоест в случая дества като приятел на населението което в момента в следствие умелите действия на правителството е изправено на ръба на съществуването и какво става глобяваме касата за това че диктува ниски цени и отново защитаваме лобито наненаялите се аптекари тоест съсдържатели ва вериги от такива близки до определени кръгове от правителството.

 

ГЛОБИХА НЗОК С 30 ХИЛ. ЛВ.
Автор: Anonymous да 2010-07-09 @ 19:20 EEST
Ама приятел. Не може изкуствено да държиш ниски цените, ако нямаш поне средносрочен план(3-5 години) и финансов ресурс за да компенсираш намаляването на конкурентноспособността. Касата ще ми е приятел, когато започне да ми плаща ЯМР при всяка тежка травма само като ме видят, че съм в нужда. Аз имам нужда от две ЯМР, тъй като зимата си контузих тежко кляното, а преди седмица и глезена. И ще си ги платя по 300 лв. А пък ти чакай на твоите приятели от касата за направления.  И ми се присмивай през това време. :-(

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.75 секунди