изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:21 EEST
БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА ОСТАВА НА СУ “СВ. КЛ. ОХРИДСКИ”    
Ред и сигурностВърховният касационен съд не е допуснал обжалване на решението, с което Ботаническата градина се присъжда на университета. С определение  № 711 от 02.07.2010, което е окончателно и не подлежи на обжалване, Върховният касационен съд за пореден път потвърди правата на СУ „Св. Климент Охридски” върху Ботаническата градина в Балчик.  Цялата територия, за която в продължение на 55 години са полагали грижи поколения ботаници, е на университета, съобщиха от Университетската ботаническа градина.


От университета заявяват, че определението на върховните магистрати идва „месец и половина след като Министерството на културата незаконно си присвои градината с решение на Министерски съвет. Припомняме ,че
Припомняме, че на 12 май правителството прие внесения от министрите Плевнелиев и Рашидов проект на решение за безвъзмездно предоставяне на недвижим имот - публична държавна собственост, за управление от Министерството на културата за нуждите на Държавен културен институт - Културен център „Двореца”, Балчик. Тогава от пресцентъра на Министерски съвет обясниха, че имотът е с площ 183 488 кв. м, намира се в местността „Двореца”, има статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение” и функционално е предназначен да задоволява обществените потребности в областта на изкуствата, градинското и парково пространствено оформление. „Чрез предоставянето му на Министерството на културата ще се създадат необходимите предпоставки за неговото развитие и превръщането в културен център с международно значение.
През последните осем години ведомството е вложило над 2 млн. лв. за реставриране и ремонтиране на разположените в комплекса сгради и съоръжения, за изграждане на нова канализация за битовите отпадни води и дренажна система, с което се предотвратяват ерозия и свличания. Осъществено е обновяване на растителните видове в градините, създадени са нови паркови композиции”, съобщиха още от пресцентъра на МС тогава. Пред НДТ след вземане на решението на правителството директорът на Университетска ботаническа градина д-р Красимир Косев коментира, че с това решение се отнема целият парк на Ботаническата градина, което е в нарушение, все едно няма решения на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, които са потвърдили правото на университета за управление на цялата паркова част от 1955 г. Той коментира, че в основата и на това решение е проектът за строителство там, който е още от времето на министър Абрашев. „Има 120 декара, които не са застроени. Преди време се обсъждаше там да се строи културен център по религии, сега министър Рашидов говори за международен културен център”, коментира още д-р Косев. Според него, с това решение правителството погази Конституцията като не спазва решенията на съдебната власт. „Обясненията на Министерството на културата, че нищо не се отнема на Ботаническата градина, е абсолютна лъжа. Тъй като, за да дадеш нещо някому, трябва да го вземеш от някой друг”, каза още той.
В разпространено вчера становище на Университетска ботаническа градина се казва „Прав е бил министър Рашидов, когато на заседанието на Министерския съвет е казал, че „положението никак не е добро”. Ясно е, че пoложението не е добро за Министерството на културата. По-важно е кое положение никак не е добро. Очевидно това е законосъобразното положение. Тогава, по силата на логиката, се налага простият извод, че мераците на един министър надделяват над задълженията му да спазва законите в България и той решава ей така, по мъжкарски, да отнеме градината от Университета и да си я присвои незаконно, защото имал една програма. Това не е нито смешно, нито жалко, нито каквото и да е друго. Това е страшно. Министър Рашидов непрекъснато тръби, че имотът бил държавен. Естествено, че имотът е държавен, но, както е видно и от решенията на съда, е надлежно предаден за управление на Софийския университет, който също е държавен. Кое прави Министерството на културата по-държавно от Университета, или като си министър държавното ти е бащиния?
Два въпроса чакат отговор след това окончателно решение на съда:
Ще има ли министърът на културата мъжеството и доблестта, да се извини на премиера Борисов, че го е подвел да подпише едно незаконосъобразно и нарушаващо Конституцията решение?
Ще има ли министърът на културата мъжеството и доблестта, да внесе в Министерски съвет предложение за отмяна на това решение”, се казваа още в становището на Университетска ботаническа градина?”, се казва в становището на Университетска ботаническа градина.
Припомняме, че на 7 октомври 2009 г. Добричкият окръжен съд реши, че СУ „Св. Климент Охридски“ има право на ползване на поземления имот. На 2 юни ВКС е потвърди постановлението. ВКС осъжда държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на културата и Културен център „Двореца“ да заплатят на СУ разноските по делото в размер на 11 051, 70 лева.
Софийският университет стопанисва парковата част на ботаническата градина и я използва за научна база за студентите от много години. Останалата част от архитектурно-парковия комплекс е собственост на министерството на културата. Университетът и ведомството от години спорят за ботаническата градина.
Спорните 120 дка на Двореца остават собственост СУ „Св. Кл. Охридски”.
ДКИ”КЦ – Двореца” трябва да предаде на СУ владението върху спорните декари от поземления имот – публична държавна собственост и част от Защитената местност “Ботаническа градина- гр.Балчик”. По този начин се гарантира запазването на това място като зелен остров по северното ни Черноморие.
На 27 юли тази година Университетската ботаническа градина в Балчик с академично тържество ще отбележи 55 години от създаването си.
 


Сходни връзки

БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА ОСТАВА НА СУ “СВ. КЛ. ОХРИДСКИ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди