изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:16 EEST
ПУДООС ОТПУСКА ПАРИТЕ ЗА ПРОЕКТА ЗА РЕГИОНАЛНОТО СМЕТИЩЕ    
НовиниСлед известно забавяне от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ са изпратили през миналата седмица писмо до община Добрич, че в най-кратки срокове средствата за проектиране на регионалното сметище в с. Стожер ще бъдат отпуснати. Това каза за НДТ Кремена Стефанова – мениджър проектиране на  СНЦ „Управление на отпадъците – регион Добрич”.

Припомняме, че новото регионално сметище за твърди битови отпадъци край с. Стожер ще обслужва осемте общини от Добричка област, както и шуменската община Никола Козлево. От ПУДООС обещаха финансиране с безлихвен заем до 600 000 лева на проекта на сметището.
Проектирането е пред приключване, подготвя се заявление за комплексно разрешително, както и процедури за сондажи. След като проектът бъде готов сдружението ще кандидатства с проект за финансиране по оперативна програма „Околна среда”. Предвижда се това да стане по процедура на директно предоставяне след като сдружението получи покана, обясни Кремена Стефанова. Общата му площ ще е 217,862 декара. Засега не е уточнено дали в проекта ще бъде включена само претоварната станция в Тервел или и тази в Балчик.
По ОП „Околна среда” може да се кандидатства за финансиране в размер до 21 милиона лева при минимум 5-процентно собствено участие. Със средствата по оперативната програма ще може да се реализира първият етап на регионалното сметище, а именно този, който е разчетен за периода от 2010-2014 г. Той е за клетка с площ 3,5 хектара с капацитет 187 688 тона или 225 000 кубически метра отпадъци.
Вторият етап на сметището е разчетен за периода от 2015 до 2020 г. с клетка от 3,2 хектара и капацитет 200 000 кубически метра, а третият е за периода 2020 – 2030 година с клетка от 4 хектара и капацитет 370 000 кубически метра. Идеята е за реализирането на втория и третия етап сметището да се самоиздържа.
 


Сходни връзки

ПУДООС ОТПУСКА ПАРИТЕ ЗА ПРОЕКТА ЗА РЕГИОНАЛНОТО СМЕТИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди