изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:04 EEST
ЧУЖДЕНЦИТЕ СЪВМЕСТЯВАТ ВАКАНЦИЯ С ПОКУПКА НА ИМОТ    
НовиниОт месец март се забелязва увеличение на интереса на чуждестранните купувачи към имоти по нашето Черноморие, който се подсилва и от започналия вече летен сезон.

Това сочи анализ на българската компания Бългериан Пропъртис за второто тримесечие на годината, съобщава Expert.bg.
Отчита се, че доста от потенциалните купувачи съчетават възможността за почивка в България през пролетта и лятото с това да огледат подходящи за покупка имоти и именно затова през последните месеци има повече огледи на имоти.
Основният интерес за имоти по морето е насочен към евтини апартаменти на цени между 25 000 и 40 000 евро. Средните цени на кв.м на база реално сключени сделки по морето са между 350 и 700 евро на кв.м.
Обемите от сделки с морски ваканционни имоти се запазват същите като през същия период на 2009 г. и като през първото тримесечие на 2010 г. Това важи и за цените на имотите по морето – през второто тримесечие няма промяна спрямо цените от началото на годината, отчитат от компанията.
Има интерес и към луксозни и елитни морски имоти, които попадат в ценовия сегмент от 80 000 до 130 000 евро. Истински елитните имоти в България (много малко на брой на фона на другите, които са построени) ще се оформят скоро като отделен инвестиционен продукт. Те няма да се влияят от общите тенденции и колебания на пазара на имоти и ще са един от най-добрите начини да се инвестират свободни пари, считат от Бългериан Пропъртис.
Същевременно се запазва тенденцията чуждестранни собственици на апартаменти по морето да ги продават, като те са склонни да обявяват много изгодни цени с цел бърза продажба. От началото на 2010 г. много строители също намалиха цените на имотите по морето, като вече има офертни цени от 300 евро на кв.м. за апартаменти в завършени комплекси.
Повечето от продавачите на ваканционни имоти са съгласни да се разделят с имотите си на изключително ниска цена, като почти всички те продават под себестойността на строителството или под цената, на която са ги закупили преди години.
Друга тенденция, която се забелязва, е скок в продажбите на селски имоти. Средната цена на продадените селски имоти за второто тримесечие на 2009 г. е 14 600 евро, което е сходно със средните нивата за 2009 г., когато средната цена беше 14 300 евро. Има повишение на средните цени на селските имоти спрямо първото тримесечие на 2010 г. с близо 50% - от средна цена 9 640 евро. Т.е. и тук спадът в цените от първото тримесечие е заличен през второто.
Другото интересно на пазара на селски имоти е, че има значителен ръст от 70% в броя на реализираните продажби на такива имоти през 2010 спрямо 2009 г. Това се дължи и на практика замръзналия пазар на селски имоти в началото на 2009 г.
В повечето райони продължаващите спадове на цените спрямо средните нива за 2009 г. са минимални, много по-малки от двуцифрените спадове от началото на 2010 г. Има и райони, в които има ръст на цените и продажба на по-качествени и добре поддържани и ремонтирани имоти – това например е районът на гр. Плевен, където цените бяха и доста по-ниски от средните нива за страната. Задържане на цените има при селските имоти около Варна и Добрич, както и в повечето региони. Видин бележи по-значителен продължаващ спад на цените спрямо 2009 г. Селски имоти около Бургас се продават предимно на запад в района на Карнобат, където цените са и по-ниски – средно 9 000 евро.
През последните 2 месеца делът на българските купувачи на селски имоти нарасна с около 10%.
 


Сходни връзки

ЧУЖДЕНЦИТЕ СЪВМЕСТЯВАТ ВАКАНЦИЯ С ПОКУПКА НА ИМОТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди