изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:30 EEST
Отново липсват ваксини за бебета    
ЗдравеОтново липсват ваксини за бебета. В цялата страна се е изчерпала ваксината срещу хепатит Б. До какви рискове води забавянето на имунизациите и кога личните лекари ще бъдат снабдени, разказва Мария Савкова:


Според задължителния имунизационен календар първата ваксина срещу Хепатит Б се поставя още в родилния дом.  Следващите се слагат от личните лекари - 30 дни след раждането и на 6-месечна възраст.

Дъщерята на Пирин Галов е на един месец и е време да бъде имунизирана. Обаче, ваксина няма. Не е имало и преди 6 години, когато се е родила първата му дъщеря.

"Естествено, че се притеснявам. Има някакъв имунизационен календар, който е задължителен. Детенце, което не е направило всички ваксини, няма да бъде прието в детска градина”, обясни Пирин Галов.

Валентина също води 6-месечния си син за хепатитна ваксина. Първата са сложили без проблем.

"Досега само един прием сме имали. В момента, обаче, май не можем да я сложим”, коментира Валентина Мартинова.

Ненавременното слагане на ваксина не води до пряка опасност за здравето на бебетата, но нарушава имунизационния ритъм. Често се налага ваксините, макар и налични, да се отлагат, заради забавени стари имунизации.

"За тяхното здраве е важно да се направи ваксината. Защото след това започваме да правим други ваксини. Така се нарушава цикълът на една работа. Пациентите идват веднъж, връщаме ги. След това трябва да дойдат пак. След това, като се получи ваксината, всички идват наведнъж”, съобщи д-р Младенов.

Общопрактикуващите лекари обясняват, че почти всяка година има недостиг на ваксината, въпреки че половин година по-рано изпращат заявка до здравното министерство.

От здравното министерство коментираха, че липсата на ваксината е временна и доставките ще бъдат подновени до края на другата седмица. Причините са възникнали производствени проблеми на фирмата-производител. От министерството уверяват, че ваксината може да се отложи поне с 4 месеца, без това да е рисково за здравето на новородените.  http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Отново липсват ваксини за бебета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди