изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-14 @ 14:51 EEST
БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА МОГАТ ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ У НАС    
НовиниБългарите, които живеят в чужбина могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас, съобщава на сайта си Националната агенция по приходите. Задължителните условия, за да стане това, е човек да е български гражданин, бил зад граница най-малко 183 дни през една календарна година.

Другото важно условие е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес, като това трябва да бъде направено задължително преди напускането на България.
Заявлението може да се подаде лично или чрез упълномощено лице, като упълномощаването трябва да е станало преди деня на напускане на страната. Заявлението може да бъде изпратено до НАП и по пощата, с обратна разписка. Задължителното условие тук е отново датата на пощенското клеймо да предхожда излизането от България. 
Възстановяването на здрваноосигурителните права при завръщането на такива хора в родината става, като отново в НАП се подава друго заявление - за завръщане. Освен него трябва да се представят и документи, които доказват, че човек е бил зад граница повече от 183 дни. Такива документи могат да бъдат например копие от задграничен паспорт, удостоверение от областна дирекция на полицията, документ, издаден от компетентен орган на съответната държава, придружен с точен превод от заклет преводач на български и други.
От приходната агенция добавят още, че здравноосигурителните права на българи, които са били в чужбина и са подали заявление, могат да се възстановят по два начина - единият е автоматично след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве в България. Ако българите, които са били зад граница искат веднага да възстановят своите здравни права, то те трябва да платят еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. Ако се плащат през 2010 г. това са 12 вноски по 33,60 лв. Плащането на вноските може да стане от всеки банков клон по сметката на териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес. Важно е в платежното нареждане да се впишат трите имена, ЕГН на задълженото лице, както и задължително да се посочи кодът за вид плащане, който в случая е 56 28 18. Във всеки офис на НАП може да се получи повече информация и консултации, както и на единен номер 0700 18 700, на цената на един градски разговор.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА МОГАТ ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ У НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди