изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:16 EEST
Божидар Томалевски и зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева обсъдиха промените в Семейния кодекс    
ПолитикаВчера, 16 юли 2010 г., председателят на ПП „Другата България” Божидар Томалевски обсъди със заместник-министъра на правосъдието Даниела Машева предстоящите промени в Семейния кодекс. Г-н Томалевски обърна особено внимание на промените, които касаят кандидат- осиновителите българските граждани, живеещи в чужбина.


„Месеци наред, ние от ПП „Другата България”, работим активно в посока да се защити, както най-добрият интерес на детето, така и правата на българските граждани, живеещи в чужбина. В Конституцията на Република България, чл. 26 (1) ясно е записано: Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.”, категоричен бе г-н Томалевски.
От своя страна, зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева коментира, че на този етап ще бъде решен проблемът на 200-те семейства, които са започнали процедура по стария Семеен кодекс и са вписани в националния регистър. Тя изрази готовност и политическа воля да се обсъдят на следващ етап промените, които се налагат при осиновяването на деца от българи, живеещи в чужбина.
„Сформирани са вече работни групи, които да преразгледат законодателството на други държави като Литва, Индия, САЩ. През есента, надявам се през месец септември, ще се дискутира по-широко този въпрос и вярваме, че поетапно ще се решат и останалите възникнали затруднения”, посочи зам.-министър Машева.
Тя сподели за сложни казуси с български семейства, които живеят в Канада, във Великобритания. „Всяка лична история заслужава внимание и правно решение”, коментира още г-жа Машева.
Лидерът на ПП „Другата България” Божидар Томалевски настоя да се поучим от примера на САЩ и да се помисли над възприемането на решението, което е взела американската държава. САЩ също е страна по Хагсктата конвенция и в законодателството им изрично се подчертава, че смятат гражданите на САЩ, пребиваващи в страна по Хагската конвенция за пребиваващи в САЩ, ако имат постоянен адрес в САЩ или имат намерението да се установят в САЩ преди 18-годишна възраст на осиновеното дете. Като намерението за установяване в САЩ не подлежи на доказване, тъй като се смята, че всички граждани на САЩ имат намерението да се установят отново в Родината си. Осиновяванията се разглеждат по национална процедура. Изрично се посочва, обаче, че в тези случаи трябва да се следват и изискванията на приемащата страна, свързани с Хагската конвенция и кандидат-осиновителите да се обръщат, колкото се може по-бързо към Централния орган на приемащата страна.
Заместник-министър Машева допълни, че САЩ имат изключително силна социална политика и са разработили програма, която да подпомага осиновяването на деца в неравностойно положение. „В Швеция, социалният ангажимент към тези деца също е изключително висок и затова от тези държави се осиновят и деца с по-специални нужди”, коментира още г-жа Машева.
По отношение на наложилата се практика от 3 отказа, които трябва да получи едно дете от кандидат –осиновители в България, за да бъде вписано в международния регистър, са настъпили някои промени и подобрения. По думите на Даниела Машева, детето може да бъде вписано в международния регистър, или ако в срок от 6 месеца, получи  3 отказа от кандидат-осиновители в България, или ако според доклада на Регионалния съвет към Министерството на труда и социалната политика и регионалните подразделения на Агенцията за социално подпомагане, се установи, че детето не е потърсено от кандидат –осиновители за този 6-месечен срок.
„Защо първоначално се предвиждаше да се даде възможност на българските кандидат-осиновители, живеещи в чужбина, които са вписани вече в
националния регистър, да продължат процедурите си по стария ред и разрешението им за осиновяване да важи до октомври 2012 г. А сега се предвижда само до октомври
2011 г.”, попита още Божидар Томалевски. Според зам.-министър Машева тази промяна е съгласувана с Министерството на труда и социалната политика и е преценено, че тази една година е достатъчна за приключване на вече стартиралите процедури по националния регистър.
 Г-н Томалевски изрази задоволство, че се върви в посока на поетапно решаване на проблемите, които имат нашит сънародници зад граница при осиновяването на деца от България. Той бе категоричен, че е необходимо и да се реши въпросът на всички български семейства, започнали процедура по осиновяване по стария Семеен кодекс, които обаче не само вписаните в регистъра. „Според данни на нашите партньори от Гражданската инициатива на българи, живеещи в чужбина за равни прави при осиновяване тези семейства са много повече”, допълни Томалевски.  Към момента, Министерството на правосъдието изисква от семействата със започната процедура, макар и невписана в регистър, да стартират отново процедура по международно осиновяване от самото начало, което е огромна загуба на време, средства.
 По време на срещата бе поставен и въпросът с двойните домакинства – когато единият съпруг живее в България, а другият – в чужбина. Според Даниела Машева тези семейства могат да кандидатстват по международна процедура, или ако единият от тях живее за няколко месеца в България – по националната такава.
Зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева и лидерът на ПП „Другата България” се обединиха около тезата, че е необходим широк дебат и политическа воля и поетапно да се решат спорните въпроси в Семейния кодекс.

"Другата България"

 


Сходни връзки

Божидар Томалевски и зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева обсъдиха промените в Семейния кодекс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди