изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:52 EEST
20-годишнината на провъзгласяването на Декларацията на държавения суверенитет    
Новини На 16 юли 1990г. Върховната Рада на Украйна прие Декларацията за държавния суверенитет на Украйна, която отвори една нова страница в летописа на нашата държава– период на утвърждаване на Украйна като суверенна и независима държава.

Декларацията стана едно от първите решения на Върховната Рада на Украйна, в което е поставено началото на програма за политическо-правно, социално-икономическо и културно строителство на една независима държава. Декларацията за държавния суверенитет на Украйна провъзгласи правото на украинската нация за самоопределение, определя суверенитета като необходима предпоставка за по-нататъшното й развитие и очертава основните политически, икономически, социални цели, дългосрочните перспективи за развитие на украинската държава.

Декларацията също определи най-основните позиции, които станаха ориентир за народа как да се създаде независима, правова държава, да се развива демокрацията, всестранно да се осигурят на права и свободи на хората.

Декларацията определи Украйна като суверенна национална държава, която се развива в съществуващите граници чрез прилагане от украинска нация на неотменимото й право на самоопределение, и гражданите от всички националности се определят като народ на Украйна, който е единственият източник на държавната власт.

Декларацията провъзгласява, че народът на Украйна има право на притежаване, използване и управление на националното богатство на Украйна, а всички националности, които живеят на нейна територия, имат право на свободно национално-културно развитие. Декларацията е първата стъпка към възстановяване на историческата справедливост, възраждане на украинската държавност като идеята за целостта на украинския народ и неговите земи и е повратен момент в съвременната история на Украйна.

Скоро украинския народ ще празнува 19-годишнината от своята Независимост. Изразени в този исторически документ идеи са били ценност, около която обществото се обедини през онези тежки августовски дни през 1991 г., когато се определяше съдбата на Украйна за много години напред. Именно въз основа на декларацията, Върховната Рада на 24 август през 1991 г. прие Акта за държавната независимост на Украйна, който реализира многовековна мечта на украински народ за свобода и независимост и заради това от мнозинство гласове беше потвърден по време на Всеукраински референдум.

Декларацията изиграла важна роля в установяването в Украйна на конституционния ред за демократичните принципи, за определяне на ценностите, които влязоха в основите на Конституцията на Украйна през 1996 г., определя посоката на развитие на държавно-правните процеси.

Благодарение на Декларацията започва развитието на външните отношения на Украйна като субект на международното право. Украйна официално заяви намерението си в бъдеще да се превърне в неутрална държава на постоянна основа, която не участва във военните блокове и спазва трите неядрени принципа: за не използване, за не произвеждане, и не придобиване на ядрено оръжие. Днес страната ни като суверенна и независима държава е призната от 167 страни в света, Украйна стана пълноправен член на влиятелни международни и регионални организации и разполага с широка мрежа от дипломатически мисии в чужбина.

Логично продължение на Декларацията за държавния суверенитет на Украйна е одобрена на 1 юли 2010 година от Върховната Рада на Украйна Закона на Украйна "За принципи на вътрешната и външната политика», който беше подписан от Президента на Украйна. Горепосочения закон определя принципите и приоритетите на външната и вътрешната политика на държавата, и привеждането им в съответствие с действащите вътрешнополитически и световни реалности.

Част от Закона относно външна политика се базира на логиката на развитие на Украйна като демократична европейска държава, която е създадена като такава от най-първите дни на независимостта. Интеграцията в европейско политическо, икономическо, правно пространство е определена като най-важната задача на външната политика на Украйна.

В частта от Закона, касаещата се безопасността се предвижда провеждане от Украйна на извън блокова политика (non-block policy), т.е. да не участва във военно-политически съюзи, което на този етап най-добре отговаря на действащите вътрешнополитически и международни реалности и на интересите на държавата.

В същото време Закона подчертава приоритетното значение на участието на Украйна в подобряването и развитието на европейска колективна система за сигурност, продължаване на конструктивното сътрудничество с НАТО и други военно-политически блокове по всички въпроси от взаимен интерес.

Тези стремежи на страната ни се базират на общите европейски цели и ценности. Укрепване на гражданското общество, развитието на демократичните институции, осигуряване на човешки права и свободи това са приоритети за украинската държава.

ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО НА УКРАЙНА ВЬВ ВАРНА

 


Сходни връзки

20-годишнината на провъзгласяването на Декларацията на държавения суверенитет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди