изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:58 EEST
КМЕТОВЕТЕ ОТ ОБЛАСТТА ИСКАТ СЪДЕЙСТВИЕ НА ДЕПУТАТИТЕ НИ    
НовиниПо инициатива на областния управител Желязко Желязков се проведе среща на депутати и кметове под мотото "Партньорството между властите - фактор за устойчиво социално-икономическо развитие на област Добрич". Под егидата на областния управител Желязко Желязков в Добрич се проведе среща между кметовете на 8-те общини от областта с депутатите от 8 Добрички многомандатен избирателен район. На поканата на губернатора се отзова представители на всичките общини в областта без Крушари, както и всичките ни депутати без Валентин Николов от Атака

.
Целта на срещата бе да се установи контакт между изпълнителна и законодателна власт, за да се постигне по-добро развитие и социално-икономическа устойчивост на областта. Първа проблемите пред депутатите постави кметът на общината областен център Добрич Детелина Николова. Като акцент тя обяви изграждането на регионалното депо от сдружението на 8-те добрички общини и една шуменска и поиска съдействие от народните представители към проекта да бъде приобщена и претоварната станция, която се предвижда на територията на община Балчик. Друг акцент, който Николова постави е подготвяния от кметството проект за воден цикъл на Добрич. Николова подчерта, че специалистите на програма Джаспърс са категорични, че Добрич трябва да бъде разглеждан извън общата рамка, като отделен случай, защото държавното дружество е в тежко състояние и не може да влага инвестиции в мрежата си, както и поради факта, че водата идва от 80 км, тя е дълбокосондажна и помпажна, което води и до цената от 2.70 лв./кубик, каза Николова. Думите й бяха подкрепени и от изказвания и на другите кметове, които също заявиха, че сред приоритните проблеми на територията на общините им са именно ВиК съоръженията. Николова добави, че по оценка на експерти от консорциом Кокс, който подготвя предпроектното и проектно проучване за водния цикъл на Добрич загубите по водопреносната мрежа са от порядъка на 79  до 85 на сто. Николова поиска още и в предстоящото планиране за периода 2014-2020 да се заложи решението на проблема с утежнения трафик от Турция през България и Източна Европа. "Изключително сериозен е трафикът от Турция през двата гранични пункта Кардам и Дуранкулак. Друг момент, който трябва да бъде отчетен е фактът, че транспортните фирми отказват и не се явяват на конкурсите за изпълнение на линиите" - каза Николова и предложи да се помисли за мобилни възможности за превоз на хората от малките населени места. Кметът на община Добричка Петко Петков също поиска съдействие за подмяна на водопровод в село Стефан Караджа, такъв проблем постави и председателят на ОбС в Генерал Тошево Георги Русев, който поиска асфалтиране на ремонтирания водопровод на село Росица. Тошево поиска още и болницата им да бъде не закрита, а болница за долекуване.
Кметът на Балчик Николай Ангелов поиска най-после да има реална финансова децентрализация и попита: "Кога през общинските бюджети ще минава по-голяма част от публичните финанси?" Ангелов заяви още, че кметовете трябва да имат мотив, за да привличат инвеститори на своя територия. "В момента за мен е без значение вдигането на един ветропарк например, защото инвеститорът в общината плаща само данък сгради върху бетонния постамент, защото самият ветрогенератор се води преместваем обект" - каза Ангелов. Зам.-кметът по финанси на Каварна Севинч Касабова алармира за друг проблем, пред който се изправят общините - междинните плащания. "От реализацията на проекти с евросредства ние само затъваме повече. Забавят се междинните плащания, които ние като бенефициенти разплащаме с фирмите изпълнители. От септември 2009 г. досега сме инвестирали от нашия бюджет 1.5 млн. лв. С редукцията на държавната субсидия и прехвърлянето на държавни дейности на общините, а и като се забавят междинните плащания, ние сме принудени да работим в изключително трудна финансова обстановка" - каза Касабова. Тя заяви още, че сериозно трябва да се обмисли националната здравна карта, като заяви, че болницата в Каварна за последните 7 години е получила инвестиции от общината в размер на 5 100 хил. лв. "В един момент къде отиват тези пари" - попита Касабова. Кметът на Тервел Живко Георгиев пък бе категоричен, че болницата в добруджанския град е по-добре да бъде закрита, но поиска болницата в Добрич да бъде доведена до готовност да посрещне пациентите от общината. Георгиев акцентира и върху пътната инфраструктура. "Това е сериозен проблем, защото ако пациентът не получи инфаркт по дупките по пътя, то линейката може да се разпадне преди да стигне Добрич". Градоначалникът на община Шабла Красимир Кръстев заяви, че е крайно време да има реален и действащ закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Общината има 40 км брегова ивица и 20 на сто от плажовете на България са на нейна територия. "Липсата на такъв адекватен и работещ закон, спира и инвеститорите в района" - каза Кръстев.
Депутатите се обединиха около идеята на всеки три месеца да се провеждат такива срещи, като Румен Иванов от ГЕРБ дори заяви, че утре /б.а. - днес/ предстои обсъждане с НСОРБ и бюджетната комисия на НС на проекта за нов закон за местните данъци и такси. Ваня Донева от ГЕРБ добави, че ще се разисква и проект за закон за публично финансиране, който ще обедини закона за държавния бюджет и закона за общинските бюджети. Независимият депутат Венцислав Върбанов поиска мнението на кметовете за предлаганите промени по отношение промяната на статута на земеделски земи до 4 категория, както и трансформирането на селските мери и пасища от публична в частна общинска собственост. Депутатът от БСП Петър Димитров заяви, че е готов в качеството си на представител на опозицията в парламента да задава неудобните въпроси, защото "по неприлично стечение на обстоятелствата Добрич е далеч от София". Корман ЮИсмаилов обеща съдействие в качеството си на член на парламентарната комисия по евросредствата и дори предложи добричките кметове да проведат едно заседание в столицата с членовете на комисията.
 


Сходни връзки

КМЕТОВЕТЕ ОТ ОБЛАСТТА ИСКАТ СЪДЕЙСТВИЕ НА ДЕПУТАТИТЕ НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди