изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:59 EEST
Зрее бунт заради късното пенсиониране    
Общество Синдикатите заплашиха с масови протести през септември заради пенсионната реформа, начините на заплащане в държавната администрация и механизма за използването на платения годишен отпуск. Това стана ясно в понеделник след обяд след заседание на Надзорния съвет на НОИ, където беше обсъдена пенсионната реформа.

По думите на зам.-председателя на КНСБ Николай Ненков и двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", отказват да подкрепят намеренията на правителството да бъде вдигнат осигурителният стаж с 3 години, както и да бъдат повишени годините за пенсиониране на хората от първа и втора категория труд. Намеренията на правителството са за тези две категории повишението за жените да бъде 5 години, а за мъжете 3 години.

По време на заседанието синдикатите са поискали минималната работна заплата да бъде компенсирана изцяло на 100% от гледна точка на инфлацията. В момента заплащането се компенсира по този начин, само когато БВП е под 3%. Искането обаче е останало без отговор.

Във връзка с административната реформа синдикалистите се заканиха, че ще се борят докрай, ако бъде премахнато заплащането за прослужено време и професионален клас. Малко по-рано председателят на КНСБ Желязко Христов заяви: "Който пипа клас, си тръгва от власт."

По време на заседанието на Надзорния съвет са били одобрени промените в Кодекса за социално осигуряване с 13 гласа "за" и 5 "против" от страна на синдикатите. Реформата в системата ще се обсъжда и във вторник на Съвета за тристранно сътрудничествo, а Николай Ненков заплаши, че ако правителството не отстъпи от позициите си, синдикатът ще напусне и преговорите. Ненков каза още, че са били обсъждани отмяната на наказателните лихви за неплатени социални осигуровки и надвзетите майчински.

Идеята да бъдат намалени лихвите обаче е срещнала отпор от страна на финансовото министерството, тъй като това ще доведе до по-ниски приходи в бюджета. Синдикалистите заявиха още, че все пак има някои допирни точки между преговарящите, които тепърва ще се изяснят на масата на преговорите в Тристранния съвет. Една от тези точки е за какъв период да се изчисляват обезщетенията за болнични и майчински - дали да бъде на 6 или на 12 месеца. http://www.novinar.net

 


Сходни връзки

Зрее бунт заради късното пенсиониране | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Зрее бунт заради късното пенсиониране
Автор: Anonymous да 2010-07-21 @ 17:09 EEST
В момента с този формула с която се изчислявя пенсията на пенсионерите от кой " УМНИК " ли е измислена ,защо той не се пенсионира по нея.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди