изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:30 EEST
ПРОКУРАТУРАТА ОТЧЕТЕ 2000 НАРУШЕНИЯ ПО СДЕЛКИ С ОБЩИНСКО ИМУЩЕСТВО    
Новини2000 нарушения е констатирала прокуратурата от общо 29 000 проверени сделки с общинско имущество в цялата страна за последните седем години от 2004 г. насам. Това съобщи Малина Ачкаканова, прокурор във Върховната административна прокуратура. Прокуратурата предлага разваляне на някои от сделките заради продажна цена по-ниска от данъчната оценка или без решение на Общинския съвет.

Проверявани са продажбите, заменките, възмездното или безвъзмездно право на строеж върху общински имоти и определянето на цените. До момента са констатирани осем вида нарушения, които обаче не са толкова масови, за да се окачествят като тенденция или пък да се обобщи, че общините се отнасят нехайно към собствеността си. Най-важните нарушения са продажба или замяна на общински имоти без решение на Общинския съвет или без проведен търг.
Най-фрапиращ е случаят в Добрич, където 82 договора са в съответствие със закона, а 307 са в нарушение. Такива нарушения са открити още в общините Царево, Приморско, Сливен.
Друго важно нарушение е продажба или учредено право на строеж на цена по-ниска от данъчната оценка. Най-много са случаите в Пловдив - 27 такива сделки предимно на общински жилища, където една от продажбите е със 7000 лв. под данъчната оценка. Такива договори има и в две русенски общини - Иваново и Ветово. Сред другите нарушения са невписване на сделките в службите по вписванията, липса на публичен регистър на сделките или пък неотразяване в съществуващия регистър, сключване на договори за продажба на общински имоти след изтичане на 6-месечния срок на валидност на оценката, заповеди за определяне на купувач след проведен търг без изискуемите реквизити, неокомплектоване на преписките по сделките с всички документи.
По седем случая са образувани разследвания, за 26 случая са изискани допълнителни материали, два административни акта са протестирани в съда като незаконосъобразни и по един случай има осъдителна присъда срещу служители в пазарджишката община. Проверката все още не е приключила. Не са обобщени данните за Несебър и Каварна, както и за Столична община.

dariknews.bg

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ДОБРИЧКА ОБЛАСТ

 


Сходни връзки

ПРОКУРАТУРАТА ОТЧЕТЕ 2000 НАРУШЕНИЯ ПО СДЕЛКИ С ОБЩИНСКО ИМУЩЕСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди