изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:52 EEST
Почина Луис Корвалан    
По света Сантяго, Чили /КРОСС/ На 94- годишна възраст е починал бившият генерален секретар на комунистическата партия на Чили Луис Корвалан, съобщава чилийското „Радио Кооператива".

Луис Корвалан Лепес е роден на 14 септември 1916 г. в град Пуерто Монт. По образование е начален учител. Според другарите му той е професионален революционер. Корвалан става член на комунистическата партия едва 16-годишен. Нееднократно е лежал в затвора заради политическата си дейност. През 1958 г. Дон Лучо, както го наричат приятелите му, става генерален секретар на компартията. А след още 11 години заедно със социалиста Салвадор Алиенде основава левия блок Народно единство.
Година по-късно Алиенде, който е кандидат на коалицията, печели президентските избори. Управляващите си поставят за цел да градят социализъм по мирен път. В правителството за пръв път влизат и комунисти. На десницата в Чили обаче това съвсем не се харесва, САЩ също са недоволни, още повече, че одържавената собственост е била предимно тяхна. Санкциите на Вашингтон срещу Сантяго валят една след друга. В резултат настъпва невиждана криза. Хората се редят с часове на опашки за стоки от първа необходимост.
Така се стига до военния преврат на 11 септември 1973 г. Президентът Салвадор Алиенде отказва да капитулира и загива в сражение с метежниците. Дон Лучо е заловен и вкаран в затвора. Синът му Луис Алберто също е арестуван и изтезаван на стадиона в Сантяго.  Година по-късно Корвалан-младши е освободен. По настояване на баща си той идва в София заедно с жена си Рут и малкия си син Диего. Луис Алберто следва аспирантура в Селскостопанската академия "Георги Димитров". Той отказва специален апартамент и живее в Студентския град заедно с други сънародници. Там Корвалан-младши умира на 26 октомври 1975 г. Младежът си отива едва на 28-годишна възраст заради нечовешките изтезания, на които е бил подложен на стадиона.
Луис Корвалан се завръща нелегално в Чили.
 


Сходни връзки

Почина Луис Корвалан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди