изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:46 EEST
НОВОТО СМЕТИЩЕ В БОГДАН С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОВЕЧЕ ОТПАДЪЦИ    
Новини„A.S.A. България” ЕООД е новият оператор на сметището за неопасни отпадъци край село Богдан за четири години


Компактор, който вече обслужва депото за неопасни отпадъци  в село Богдан и ще позволи депонирането на по - големи количества отпадъци, бе представен вчера от кмета на Добрич Детелина Николова. Тя съобщи, че на 12 юли община Добрич е сключила четиригодишен договор за оператор на депото с „A.S.A. България” ЕООД. Имало е и други участници в процедурата. Едно от изискванията на общината е било новият оператор да осигури компактор. Този в Добрич е петият в страната. Той има капацитет да обработва три депа. В експлоатация е от 2006 г. Стойността на компактора е 97 000 евро без ДДС. Стойността на договора е до 4 милиона лева.
Благодарение на наличието на машината, новата клетка на сметището за неопасни отпадъци в с. Богдан, вече ще има възможност за депониране на повече отпадъци. Това е важно предвид изискванията за закриване на досегашните сметища на другите общини от областта. До изграждането на регионално депо, именно новата клетка на сметището в Богдан, ще трябва да поема и техния отпадък.
В момента средно по 100 тона отпадък от общините Добрич и Добричка, както и от 30 фирми, се депонират всеки ден.
Има запитвания и от други общини. Община Добрич е определила и такса за депониране, която е 15 лева на тон.
Новата клетка на депото за неопасни отпадъци в село Богдан е на площ от 28 декара. Тя бе открита през миналата година.  Според първоначалните разчети, тя трябваше да е със срок на експлоатация от 5-5,5 години
Справка вчера показа, че средно дневно на сметището се депонират по около 100 тона отпадъци от общините Добрич, Добричка и 30 фирми.  Депото има разрешение за депониране на 60 000 тона отпадъци. Води се процедура за увеличаване на капацитета именно заради предписанията на МОСВ за приемане на отпадъците на съседните общини след закриване на техните сметища.
От ПУДООС вече са превели обещаните средства – около 600 000 лева, които ще бъдат безлихвен кредит за сдружението за изграждане на регионално депо в с. Стожер. Парите ще се използват за разплащане на проекта на новото сметище, каза още Д. Николова, която е и председател на сдружението. Тя добави, че в понеделник предстои среща, на която да се обсъди възможността за нов път до сметището, който да не преминава през селото.
Д. Николова припомни, че сдружението искаше да закупи компактор, който в бъдеще да се използва за регионалното депо. Две от общините – Шабла и Тервел, не са взели решение за участие в закупуването. Всички останали, макар и да имат такова решение, не са превели средствата, каза още Д. Николова.
На журналистите, които вчера посетиха сметището край село Богдан направи впечатление, че вече по нищо не личи къде е било предишното сметище, което е запръстено и затревено.
 


Сходни връзки

НОВОТО СМЕТИЩЕ В БОГДАН С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОВЕЧЕ ОТПАДЪЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди