изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:06 EEST
Стотици хиляди туристи по Черноморието без ток втори ден    
Туризъм В разгара на летния сезон, втори ден стотици хиляди туристи и жители по Черноморието са без ток. Авария в електропровод близо до Обзор остави на тъмно района от Обзор до Ахелой. Повредата блокира под земята и 120 миньори от мина "Черно море".

Аварията е станала снощи около 20:30 ч. На тъмно остават десетки населени места по Черноморието. Най-засегнат е районът от Обзор до Ахелой. През нощта е имало режим на тока, докато от тази сутрин захранването е напълно прекъснато.

„Когато пристигнахме към полунощ вече беше тъмно. Токът дойде към 3 и половина, тази сутрин - пак спря. Няма топла вода, няма свеж въздух. Това не е хубаво. Но какво можем да направим?" Каръл Кокич, турист.

Много от туристите се принудили да си купуват свещи. Стотици хотели и ресторанти в Свети Влас, Поморие, Слънчев бряг и Несебър останаха на тъмно.  

„Всички машини са ни на ток, абсолютно всичко ни е на ток и можем едва да продаваме някакви неща, които са бутилирани - с две думи спира ни се целия работен процес", обясни Тодор Стаматов, управител на ресторант.

Повредата остави и 120 миньори блокирани близо 2 часа под земята.

„Всичко прекъсва, няма никаква връзка, няма телефони, няма нищо. Готвехме се да излизаме пеш, по стълбищата, по вертикалната шахта", разказа Марин Русенов, миньор.

„Проявили са разбиране от EVN са пуснали тока, за да можем да извозим хората с клетката. Нямало е инциденти, имало е затруднения в дишането, понеже проветряването е било нарушено", каза Русомир Калоянчев, зам.-директор, мина Черно море.

От EVN обясниха, че проблемът е при НЕК и "Електроенергийния системен оператор". Аварията е засегнала 56 000 абонати на дружеството. Което означава, че потърпевшите са стотици хиляди. От EVN съобщиха, че за евентуални компенсации в момента не може да се говори.

„Има въведен ограничителен режим за 48 часа. Операторът може да въведе такъв режим. Ако аварията продължи повече от 48 часа, режимът може да бъде удължен от министъра или кмета на съответната община”, обясни Йорг Золфелнер, регионален мениджър на EVN България.

Надеждите на компанията са, че токът ще бъде пуснат до утре вечер. От НЕК съобщават, че ще пускат тока поетапно, предаде от един от най-засегнатите райони – Несебър, репортерът ни Антон Хекимян. Приоритети са помпените станции и тласкателите за вода.

Специалисти съветват летуващите, ако на плажа мирише странно, да не влизат във водата поне един ден, след като дойде токът, а ако се хранят на заведения, да се уверят дали храната е прясна или е била замразявана. http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Стотици хиляди туристи по Черноморието без ток втори ден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди