изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:36 EEST
Торнадо край Созопол, явлението зачестява у нас + видео    
ЛюбопитноВсе по-често в България се създават условия за образуването на торнадо. На 26 юли 2010 г. bTV показа снимка на торнадо над Созопол в рубриката „Аз, репортерът”. Но това не е единственият случай. Снимката, която ви показваме, е от 2009 г. край Варна. Няколко десетки явления от типа торнадо, или по-малки смерчове, са регистрирани в страната през последните десет години.

Вижте картата, създадена от потребител във форума на списание „Нешънъл джиографик”. Заради глобалните прочени в климата България все по-често ще попада в зони на атмосферни процеси, способстващи образуването на големи вихрушки или торнадо, посочи синоптикът на bTV Христина Балинска.

Две жени са пострадали от преминаването на смерч през село Калековец, община Марица в Пловдивска област, съобщи БТА през 2007 г.. Според пресслужбата на общината тогава бяха разрушени покривите на повече от 80 къщи. Смерчът е преминал през селото следобед. Прекъснато е било електрозахранването.  Същата година отново зрители на bTV изпратиха за до медията кадри от огромно торнадо, което се развихри над язовир „Доспат”.  Торнадото се е движило по повърхността на язовира около 15-20 минути след осем часа вечерта, като за кратко е минало и на повърхността. Единият видео материал бе заснет от жителят на Доспат Велихан Желев, а другият - от китариста на група „Д2” – Митко Кърнев.  

Две години по-рано пък мощно торнадо премина в района на Търговище, като е нанесе огромни щети. Най-големи бяха пораженията в селата Александрово, Разделци и Стража. Вихрушката отнесе покривите на близо 90 къщи и изкорени дървета.

В района на столицата последното торнадо е засечено през 2001 г. Тогава на 21-ви май в местността Офелиите на Витоша се заражда торнадо, облизва платото, слиза към горната част на гората на резерват "Бистришко бранище" и затихва някъде към село Железница. Равносметката - 10 хектара повалена смърчова гора в Офелиите и около 60 хектара в "Бистришко бранище".

Подготви Стоян Радулов

http://www.bgizlet.com


 


Сходни връзки

Торнадо край Созопол, явлението зачестява у нас + видео | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди