изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:04 EEST
55 ГОДИНИ ЧЕСТВА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
Екология С нова оранжерия за постоянна експозиция на колекцията от кактуси и сукуленти посреща рождения си ден днес Университетската ботаническа градина в Балчик


Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва днес своя 55–годишен юбилей. На тази дата, през 1955 г.  със Заповед на Министъра на културата и образованието, по инициатива на видния наш ботаник акад. Даки Йорданов, на територията на парка в бившата лятна резиденция на Румънската кралица Мария е създадена Ботаническа градина, филиал на Ботаническата градина на Софийския университет.
След повече от половин век труд на ботаници, паркостроители и градинари, сега градината е уникален обект, в който на сравнително малка територия са представени уникални по своето разнообразие растителни колекции – екзотични представители на дърветата и храстите, кактуси и сукуленти, алпийски и скални растения, водна растителност, пясъчни растения, защитени и редки видове, лечебни треви и храсти. Градината вече има терен от 6 декара за посещение на хора с увреждания. Изградена бе и нова оранжерия на площ от 800 кв.м.
В емблема на туристическа дестинация пък са превърнати атрактивно представените в килимно – партерно зацветяване колекции от едногодишни пролетни и летни едногодишни видове, които греят с  багрите си във фигурите сред Балчишки камък. И макар, че през последните години дейността на Ботаническата градина – гр. Балчик беше тотално неглижирана и под въпрос беше поставено въобще съществуването й, тя продължи да изпълнява функциите си в пълен обем и дори успява да разширява дейността си: беше разработен терен от ботаническата градина в Градина, приспособена за посещение на хора с увреждания на площ от 6 дка, построи се нова оранжерия на площ от 800 кв.м. за постоянна експозиция на колекцията от кактуси и сукуленти. Съществуващите растителни колекции непрекъснато се обновяват и обогатяват, разширява се обхвата на образователната и дейност чрез провеждане на зелени училища по модули, разработени в рамките на европейския проект “Образование в ботаническите градини”, разширява се съвместната работа на градината с научни звена, природозащитни организации и пр..
Академичното тържество ще започне с поднасяне на венци пред паметната плоча на основателя на градината акад. Даки Йорданов. Ще бъде открита и постерна изложба на проф. Мариана Филипова “Биоразнообразието по българското Черноморие през последните 400 000 години”, на която е представено развитието на растителността по нашето крайбрежие.
На празника ще присъстват много представители на Ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, на академичната общност, представители на Министерството на околната среда и водите, приятели на градината, интелектуалци и общественици. Празникът ще завърши с ботаническа разходка.
 


Сходни връзки

55 ГОДИНИ ЧЕСТВА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.68 секунди