изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 23:38 EEST
Скандалната поправка в ДВ отива на прокурор    
Парламент

Парламентът възложи на Цецка Цачева да изпрати на прокуратурата доклада на комисията, която проверяваше случая с нелегалната поправка в Държавен вестник. Ръководството на парламента трябва да изпрати във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и материалите, събрани в процеса на работата на комисията, съобщи БТА.



Решението беше прието без нито един глас "против", със 116 гласа "за" и двама "въздържали се". Депутатите обсъдиха и приеха доклада на комисията след близо два часа дискусия.

Скандалът избухна, след като нелегалната поправка в Закона за контрол върху наркотичните вещества бе обнародвана в "Държавен вестник" през март без указ на президента. Изменението, което беше спряно, щеше да либерализира изображенията на наркотични вещества върху етикети на различни продукти и в реклами.

Днес председателят на Народното събрание Цецка Цачева поиска извинение от българските граждани заради случая.
"Трудно ми е да говоря, но искам извинение от българските граждани, от институциите и от народните представители, които не са били в пленарна зала, защото като водеща заседанието не съм чула това, което е изречено на глас в различие от доклада на комисията”, заяви Цачева, цитирана от БГНЕС. Това е петно върху мен и върху институцията, продължи тя.
"Споделям изводите на комисията, като юрист знам,че няма колективни вини, а лични. Направили сме изводите много добре“, каза тя обръщайки се към опозицията. "Сега като председател разбрах, че никой от залата не слуша какво се чете, а гласува, добави Цачева.
"Къде бяхме тогава всички ние, колеги, тук? Какво, всъщност, е гласувано и кое е гласувано?", заключи тя.

Христо Бисеров от ДПС заяви, че такъв случай досега не е имало в Народното събрание. Длъжни сме да предположим, че става дума за престъпление, а не за нарушение на правилника, смята Бисеров. Той каза, че трябва да се допусне дори и възможността, че има организирана престъпна група с участието на народни представители.

Въпреки удовлетворението си от работата на анкетната комисия, Мая Манолова от Коалиция за България съзря политически, "гербаджийки" чадър над поръчителите на поправката. Въпреки двамата жертвани депутати от ГЕРБ, според нея, все още не се знае кой е поръчал скандалната поправка и кой от ръководството на ГЕРБ е дал светлина за обнародването.

Двама депутати от ГЕРБ подадоха оставки от ръководни длъжности в парламента заради скандала - Пламен Цеков и Светлин Танчев. Отстраняването им беше основната препоръка в доклада на временната парламентарната комисия по казуса.

dir.bg

 


Сходни връзки

Скандалната поправка в ДВ отива на прокурор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди