изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:14 EEST
Китай вече е втората по големина икономика в света    
По света Китайската народна република измести Япония и вече е втората по големина икономика в света. Този успех е резултат от три десетилетия силен растеж, който е извадил милиони китайци от бедността, съобщава Ройтерс. Сега пред страната остава голямата цел – да се превърне в икономика номер едно, което според Световната банка се очаква да стане през 2025 година.


Новината дойде днес от И Ганг, ръководител на валутния регулатор в страната, който публикува част от интервюто си за списание China Reform на сайта на агенцията си.

„Всъщност комунистически Китай вече е втората по големина икономика в света“, заявява Ганг.

„Китай все още е развиваща се страна и ние би трябвало да бъдем достатъчно разумни, за да познаваме възможностите си“, обяснява обаче специалистът по отношение на въпроса дали е време юанът да стане международна валутна единица.

Китай бе много близо до изместване на Япония на база данните от 2009 година, така че новината не е кой знае колко изненадваща. Въпреки това обаче брутният вътрешен продукт на човек от населението е около 3 800 долара, което е доста малко на фона на същия показател в САЩ и Япония.

През първата половина на годината икономиката на Китай е нараснала с 11,1 на сто на годишна база, като вероятно до края на годината растежът ще се забави до 9 на сто, посочва И Ганг.

Вече 30 години Китай постига среден икономически ръст от над 9,5 на сто годишно, но постепенно няма как да не се стигне до забавяне на растежа. Ако обаче той се запази в рамките на 5-6 на сто средно до 2020 година, страната ще постигне безпрецедентен в човешката история ръст в рамките на половин век.

От 2005 година насам Китай постепенно измести Великобритания, Франция и Германия, за да достигне номер 3 по абсолютен размер на БВП. След изместването на Япония, пред Пекин остават единствено САЩ.

http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Китай вече е втората по големина икономика в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди