изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:41 EEST
Калин Калпакчиев: Големият отсъстващ тези дни е прокуратурата    
Ред и сигурностПроблем има в начина, по който властите публично реагират на едни процедури, които би трябвало да са нормални в едно демократично и правово общество, заяви в предаването "Преди всички" Калин Калпакчиев, съдия от Софийския апелативен съд (САС) във връзка с острите реакции на премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов на освобождаването от ареста на 7 от общо 8 задържани по последните шумни операции на МВР "Всичко коз" и "Килърите".

"Крайно недопустимо е висши представители на изпълнителната власт, каквито са министърът на вътрешните работи и министър-председателят, публично да оповестяват резултатите от едно разследване, което предстои или протича, като по този начин те грубо нарушават поне 3 установени демократични стандарти в цивилизования свят. На първо място те с пряк умисъл ... нарушават презумпцията за невиновност, което е установен стандарт и ценност в целия цивилизован и демократичен свят, на второ - те манипулират и настройват, насъскват ... общественото мнение и на трето място в немалко случаи сме ставали свидетели на това как те провалят определени разследвания, като разкриват пред публиката, осветяват, така да се каже, в един твърде ранен момент определени доказателства. Съдът във всяко демократично общество има за задача да бъде коректив на полицията, т. е. ако бъде обратното, ... може да се каже, че това е един от сигурните индикатори, че има проблем с демокрацията и с правовия ред. Т. е. съдът е този, който трябва да прецени дали съобразно закона е налице основанието да бъде задържано временно и лишено от свобода, да бъде признато за виновно едно лице ... Мисля, че съдът в случая извърши онова, което Конституцията и законът му възложиха, без да се поддаде на външен непозволен натиск или на общественото мнение, да прецени трезво и реално това, което се намира по делото", каза Калпакчиев. Той добави, че мотивите на САС и по двете мерки са публични, произнесени в открито съдебно заседание и в присъствието на страните, журналисти и публика, а мотивите са публикувани и днес ще бъдат достъпни на уебсайта на съда. "Аз призовавам всички, включително и пресата, свободната преса, да прочете тези мотиви конкретно, да направи анализ защо всъщност не са уважени исканията на прокуратурата и така да даде ясен отговор на неконкретизираното, изключително вредно, бих казал, говорене от страна на изпълнителната власт", посочи съдията.

Големият отсъстващ в този разговор тези дни е прокуратурата, категоричен бе той. "Според Наказателно-процесуалният кодекс този, който внася искането за зъдържане под стража, е прокурорът, който е специалист-юрист, защитава държавният интерес и би трябвало, след като полицията му предостави съответните доказателства и материали, той да прецени дали те са годни за задържане. В случая очевидно прокурорът, който мълчи - прокуратурата като цяло, бих казал, мълчи, тя не коментира изобщо случая, явно е направила тази преценка, но нито е доволна, нито недоволна, слушаме само представвителите, и то висши представители, на изпълнителната власт, но не и на прокуратурата", завърши Калпакчиев.

Доколко странна е ситуацията, в която Софийски градски съд оставя задържаните в ареста, а САС ги освобождава можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Калин Калпакчиев.  www.bnr.bg

 


Сходни връзки

Калин Калпакчиев: Големият отсъстващ тези дни е прокуратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди