изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:45 EEST
Рашидов назначи 14 нови театрални директори    
Култура Министърът на културата Вежди Рашидов назначи 14 нови директори на опери, театри, симфониети и балетни центрове. Това Рашидов направи като част от реформата в системата на сценичните изкуства, съобщиха от Министерския съвет. Сред сменените директори е и Калуди Калудов, който бе шеф на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив. На негово място е назначен Пламен Тасев, който бе зам.-шеф на дружеството преди години, а сега е солист-водач на кларнетистите в оркестъра.

Калудов остро негодува преди време срещу готвената реформа в културата. Той и кметът на Пловдив Славчо Атанасов заплашиха с гладна стачка, ако Операта и Филхармонията в града бъдат закрити.

Заради смяната на Калудов, от Министерството на културата изпратиха съобщение до медиите, че Калудов остава в трупата на Филхармонията.
"Предстои тежка реформа в сценичните изкуства. Необходим е съвременен, ефективен мениджмънт в управлението на държавните културни институти. Показателите на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив под ръководството на Калуди Калудов не са добри. За директор е избран ръководител с по-голям управленски опит - Пламен Тасев", пише в съобщението.

Освен Тасев, за директори на преобразуваните държавните културни институти  са назначени:
Павел Васев - на Народния театър "Иван Вазов" със сцена "Сълза и смях", Тодор Димитров - на Държавния музикален и балетен център, който включва Музикалния театър "Стефан Македонски" и балет "Арабеск", Славчо Славов - на  Театрално-музикалния продуцентски център - Варна, обединил Варненския драматичен театър и операта в града, Кръстьо Кръстев - на Пловдивския театър със сцена "Николай Хайтов" в Смолян, Найден Тодоров - на Русенската опера, Александър Текелиев - на Бургаската опера,  Мирослав Кръстев - на Симфониетата във Видин, Димитър Панов - на Симфониетата във Враца, Станислав Ушев - на Симфониетата в Шумен, Неделчо Стойчев - на Разградския драматично-музикалния театър "Антон Страшимиров" със сцена "Назъм Хикмет", Димитър Игнатов - на Кърджалийския драматично-кукления театър "Димитър Димов"  със сцена "Кадрие Лятифова", Борислав Ненков и Златина Станева поема драматичния и на кукления театър в Силистра.

Вежди Рашидов днес се е срещнал с директорите на преобразуваните институции, съобщиха от Министерство на културата. Той обяснил, министерството предлага нов, по-справедлив начин на финансиране на държавните сценични културни институти, който ще действа с новия бюджет от 1 януари 2011 г.

"Предвижда се държавата да осигурява средства за всеки от тези институти
веднъж на базата на единни разходни стандарти и втори път - за реализиране на творчески проекти на конкурсен принцип. Директорите ще могат сами да разпределят и да се разпореждат със средствата, които получават от министерството, от общините и от собствените си приходи", казал Рашидов на срещата.

След нея са били връчени заповедите за назначение на директорите на преобразуваните институти. Те са назначени до организиране на конкурс.  dir.bg

 


Сходни връзки

Рашидов назначи 14 нови театрални директори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди