изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:31 EEST
Махат 550 души от културата    
Култура Творци и служители на държавна заплата в сценичните изкуства ще намалеят с 550 души. Свиването на трупите от 4474 души средно с 13% бе решено с Постановление 152 на Министерския съвет на 28 юли, публикувано на 30 юли. Вчера артначалниците бяха събрани в Министерството на културата, за да им бъде съобщено кой с колко трябва да реже. Те трябва да съкратят съставите си преди 1 септември. Кои служители ще отпаднат - ще решават самите мениджъри. 550 души по-малко ще правят изкуство на държавна заплата у нас. Родното арт войнство ще наброява досегашните 4474 души само до края на август.


След това остават 3924. Свиването на трупите бе решено с Постановление №152 на Министерския съвет, прието на 28 юли. В петък то бе публикувано в “Държавен вестник”.

Преди 1 септември директорите в сценичните изкуства трябва да съкратят съставите си. Арт началниците бяха събрани вчера в Министерството на културата, за да им бъде съобщено кой с колко да реже.

Средно процентите на съкращенията са малко под 13%. Но на места процентът ще бъде по-висок, другаде - по-малък.

Най-силно ще бъдат свити редиците на музикантите в класиката. Затова някои от тях бяха преобразувани в симфониети. В драмата пък някои театри останаха без трупи и получиха статут на приемащи сцени.

При преобразуването на оперно-филхармонични дружества в опери съставите ще бъдат редуцирани от 230 в 190, съобщи зам.-министър Митко Тодоров. Редиците на Пловдивската опера ще оредеят с общо 40 щатни творци.

Трупата на Народния театър ще намалее с 12 души и заедно със “Сълзата” ще наброява 216. От театър “Българска армия” - доскоро управляван от зам.-министър Митко Тодоров, също ще има съкратени - 3-ма. Сатирата и Младежкият обаче остават с досегашния си състав.

Кои точно служители и дали от артистичния, административния или техническия състав ще бъдат съкратени - ще решават самите мениджъри.

Вчера стана ясно и кои са новите шефове на преобразуваните културни институти. На Народния театър, който погълна “Сълза и смях”, главата ще е отново Павел Васев. В негови ръце е съдбата на досегашния началник на “Сълзата” Венци Кисьов.

Без Калуди Калудов (виж долу вдясно)остава Пловдивската опера, на негово място до конкурс ще управлява диригентът Пламен Тасев (ръководил е ОФД-Русе, бил е зам.-директор на ОФД-Пловдив).

Шеф на оперетата, която вече притежава свръхдългото наименование Държавен музикален и балетен център - “ДМТ “Стефан Македонски” и балет “Арабеск”, остава временно изпълняващият длъжността Тодор Димитров.

Независимо че съставът вече се отрече от него. Театрално-музикалният продуцентски център във Варна, който обединява театъра с операта, ще бъде управляван от Славчо Славов (завършил публична администрация в УНСС, доскоро - директор на частно училище).

Политиката на Пловдивския театър, напуснат от дългогодишния си шеф Емил Бонев доброволно още преди 2 месеца, временно ще води актьорът Кръстьо Кръстев, който управляваше трупата в Смолян.

Както знаем - Родопският драматичен театър вече няма да има трупа и става филиал на Пловдиския театър. Диригентът Найден Тодоров ще остане на поста си директор на Държавна опера - Русе, но и за този пост предстои конкурс.

Композиторът Александър Текелиев остава във владение на Бургаската опера. Неделчо Стойчев ще продължи да оглавява Драматично-музикалния театър в Разград, към който ще бъде зачислена сцена “Назъм Хикмет” (доскорошния турски театър).

Обединената турска и българска драма в Кърджали ще управлява Димитър Игнатов (и досега шеф на местния драматично-куклен театър).

Филхармониите във Видин, Враца и Шумен, които стават симфониети, ще продължат да съществуват със старите си директори - съответно Мирослав Кръстев, Димитър Панов и Станислав Ушев.

Начело на кукления театър в Силистра е назначена Златина Станева, която има 5-годишен стаж като артистичен секретар в същата институция.

На новите директори вчера министърът на културата Вежди Рашидов съобщи, че от 1 януари 2011 г. в държавните музикални и театрални състави ще бъде въведен “нов, по-справедлив начин на финансиране”.

Христо Мутафчиев, шеф на Съюза на артистите: Да кажем “сбогом” на вегетативното състояние!

Става дума за необходимостта от реформа, за нов начин на финансиране на българското изкуство и оптимизиране на дейностите. Смятам, че първите крачки, които направи Министерството на културата, са изключително верни.

Българското сценично изкуство трябва да излезе от вегетативното си състояние, в което стоиш, не работиш и получаваш ниска заплата. Първите крачки са тези - оптимизиране на дейностите и там, където институтите могат да се съберат безболезнено, това да се направи.

Например - обединяването на Варненската опера и Варненския театър, които работят така или иначе в една сграда, за мен означава оптимизация.

При сегашното статукво театърът има своя група сценични работници и ателие за изготвяне на декори и костюми; операта също има ателие и група сценични служители.

Щом така или иначе работят в една и съща сграда, не е ли логично да имат едно общо ателие и една група за костюми и декори?! Особено във време на криза! Ето това е оптимизация на дейностите.

Аз подкрепям напълно действията на Министерството на културата до този момент по отношение на идеологията. Но всяка конкретна крачка смятам, че трябва да се обсъжда със Съюза на артистите.

Първите стъпки трябва да са внимателно обмислени, за да не се окаже, че избождаме очи, вместо да изпишем вежди.

Калуди: Не съм обиден

Оперният ас Калуди Калудов се пребори Пловдив да има опера. Но в крайна сметка остава без директорския си пост. Според сайта “Всеки ден” една от причините са финансови нарушения на тенора.

Министерството на културата съобщи вчера, че певецът все пак остава член на оперната трупа под тепетата.

“Не съм обиден, но това има ли значение? - коментира пред “Труд” Калудов. - Аз си свърших моята мисия - дойдох, показах, че може да се прави опера и в една зала, в която само гъби можем да въдим.

Дадохме 38 концертни програми за една година с нашия прекрасен оркестър, направихме 57 спектакъла. Експортирахме българската култура... Водих война да има опера в Пловдив. Оттук нататък ще чакам заповедите на министерството. Щом не съм удобен...”

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Махат 550 души от културата | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Махат 550 души от културата
Автор: Anonymous да 2010-08-05 @ 10:26 EEST
в Добричкия театър ще има и промени?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди