изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:41 EEST
Задържаха 21 000 български антики в Канада    
По света На митницата в Монреал са били задържани 21 000 антични предмети, при опит да бъдат внесени в Канада. Това съобщиха от Министерство на външните работи. Антиките представляват монети, украшения, метални и стъклени предмети от гръцкото, римското, византийското, българското и османското културно наследство.



По оценка на канадски експерт от Кралския музей на Онтарио голяма част от предметите са автентични антики и произхождат от земите на днешна България. Във връзка с тази информация, Министерството на външните работи вече е предприело нужните действия и координира усилията на всички компетентни институции.

В ход е процедура, чрез която българските съдебни власти ще отправят официална молба до канадските власти за връщане на задържаните предмети в България.

Министърът на културата Вежди Рашидов днес следобед незабавно сезира Главна прокуратура за предприемане на необходимите действия, съобщиха от министерството. Рашидов е изпратил и писмо до Министерството на културното наследство на Канада с молба за изземване и задържане на предметите. Започната е и процедура за връщането на антиките в България по линия на Конвенцията от Париж от 1970 г.

Миналата година Италия върна на България над 2200 старинни монети и други археологически предмети, конфискувани по време на операция на карабинерите във Верона. dir.bg

 


Сходни връзки

Задържаха 21 000 български антики в Канада | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди