изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:35 EEST
Вълна на солидарност заля Русия    
По света Има недостиг на почти всичко в борбата срещу пожарите в Русия - метални кофи, ръкавици и защитни маски, както и лекарства, питейна вода и дрехи. Много хора все още чакат обещаната им от правителството помощ, разказва Улф Маудер от ДПА, цитирана от БТА. Лекарката Лиза Глинка обаче се е заела и организира хуманитарна помощ, като използва интернет и малък подземен склад на улица Пятницкая, номер 17 в задимена Москва.

Други помагачи се събират спонтанно чрез нов блог, наречен pozar_ru. Най-голямата страна в света преживява безпрецедентна вълна на гражданска солидарност. Десетки хора са стоварили до момента чанти, пълни с одеала и бельо, в склада на Глинка. Те носят и лопати, триони и брадви за почистване на селата, покосени от огъня. Складът се пълни бързо.
Доброволците бързо научават какво е необходимо, като четат блога на Глинка: doctor-liza.livejournal.com. Това може да са обезболяващи и лекарства против високо кръвно налягане, пелени, или прохладни стаи.

Решителната лекарка помества в блога си и благодарности, изразени от хората. Тя отдавна помага на нуждаещите се с фондацията си "Оправдана помощ". Благотворителна дейност като нейната обикновено играе незначителна роля в Русия. Макар всички московчани да страдат от токсичния смог, мнозина се отбиват до склада, с помощи за онези, които страдат повече.

Както самопомощта се увеличава в Русия, така се увеличава и общественото недоволство към властите. Медии критикуват некомпетентността на държавни служители и твърдят, че те продължават да се грижат за себе си, вместо да се справят с последиците от пожарите.
Президентът Дмитрий Медведев и други високопоставени служители дариха няколко хиляди долара на всяка от жертвите. Като се има предвид известната с корумпираността си бюрокрация в Русия, хората обаче се съмняват дали парите действително стигат до пострадалите.

Русия е управлявана от "хаос и ужас", коментира писателят Захар Прилепин във вчерашното издание на "Новая газета", което е крайно критично към Кремъл. "Цяло чудо е, че цялата страна не е изгоряла все още в тази сътворена от човека бъркотия", пише в статията.

Във вестник "Комерсант" запознати с разрушенията се оплакват, че властите продължават да замазват положението, предаде БТА. Московски лекари съобщиха,че могат да извършват единствено спешни операции. Те казват, че им е било забранено да преглеждат възрастни хора, че болниците са препълнени и че броят на спешните случаи в детските отделения се е повишил с 20%.

Много московчани, които се опасяват от ефекта на смога върху здравето им, се опитват да го избягват по възможно най-добрия начин. Някои намират облекчение в климатизирани търговски центрове. Александър Фолов, директор на метеорологичната служба на страната, каза, че замърсителите на въздуха представляват сериозна заплаха за здравето и добави, че най-горещата вълна през последните 1000 години влошава положението.

Критикувани ден след ден за това, че премълчават, служителите сега признават, че горещината и смогът са увеличили двойно смъртността в Москва. Сега има над 700 смъртни случая на ден в руската столица - най-големия град в Европа и дом на над 10 милиона души.   dir.bg

 


Сходни връзки

Вълна на солидарност заля Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди