изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:18 EEST
Отец Владко Тасков: Църквата на Ванга трябва да се събори!    
Интервюта Отец Владко Тасков служи в храма “Св. Атанас” в село Кулата. Дълги години е бил свещеник в храма “Св. Георги” в Сандански. 51-годишният Божи служител казва: “В Сандански ще се върна, когато разобличим владиката Натанаил за неговата двойнствена душа и той напусне нашите духовни райони. След като се покае за това, което извърши с “храма” в Рупите!” Дълги години баба Ванга се е допитвала именно до отец Владко Тасков за всичко, свързано с бъдещата църква, която иска да изгради в Рупите. Специално за “ШОУ” той разказва скандални подробности около строежа на храма, на които е пряк свидетел. На 11 август се навършват 14 години от смъртта на най-голямата българска пророчица. Ето част от нейните тайни.



- Отец Тасков, вие не можете да приемете за истински православен храм църквата в Рупите. Защо?
- Багерите трябва да минат там и за половин година ще се изгради прекрасен храм. Друго разрешение няма! Владиката Натанаил да отиде с една баданарка да махне рисунките, които са вместо икони - нали е собственик?! Да викне багерите. С Натанаил водим борба години наред. Той не е владика!

- Нали той освети църквата в Рупите?
- Предложих на Натанаил да отидем да служим на този ден в църквата “Св. Параскева” в Петрич, да съберем хората да се нарадват на празника. Но Натанаил ми каза: “Не, не ще идем в Рупите, `щото ще има телевизия.”
След като освети “храма”, владиката Натанаил започна да се мята като риба. Да пита този духовник, оня духовник... Дядо Назарий от Кокалянския манастир му казал: “Ей, ти какво правиш, бе?! Искаш да излъжеш дявола ли?” А Натанаил се оправдал: “Аз да взема нотариалния акт и после ще направя храма редовен.”
И мина-не мина време, владиката Натанаил обяви:

“Аз не съм я осветил тази църква!”

Един вид каза, че е симулирал освещаване! Бил поръсил със светена вода само престола с мощите на мъчениците, а не иконите. Това са пълни глупости! Аз съм свидетел, че той помаза със свето миро стените на т. нар. църква! Нали аз държах пръта за помазването! Няма сили да каже: “Сгреших!” Когато Натанаил и Българската православна църква дадат отговор за този “храм”, ще се успокои духът на баба Ванга!

- На кого принадлежи храмът?
- Натанаил поиска да му се даде нотариален акт, че “храмът” е към него. И баба Ванга подписа такъв документ. След това освещаване Българската православна църква престана да съществува! Беше продадена на такива боготърсачи като Светлин Русев и неговите теософи. Светлин Русев каза: “Владиката видя каква сила има там и освети храма!” Каква е тази сила?! Нека кажат! Това е сатанизмът!

- Какво искат “боготърсачите”?
- Те се опитват да изкарат баба Ванга богиня, а това не е така. Искат да изгонят от нея християнката и по този начин я унищожават. Много малко хора знаят, че когато в нея започва да работи този дух да казва на хората различни неща, тя е искала да иде в манастир! Не е имала представа какво е това, което се случва с нея, искала е да бяга от света...

Но в манастира не я приели.

Казали й: “В теб има нек`ва друга слава, не може!” И тя като всеки слаб човек се предала.
Тази жена искаше да остави след себе си църква, където действително да се молят за душата й. А хората около Светлин Русев искат в църквата да се вижда богинята Ванга, а не Христос! Те не познават баба Ванга! След 1994-1995 година тя беше един изморен човек - именно от тези интриги и клюки около нея! Това я свърши! Накрая все проплакваше: “К`во стана, аз исках да има къде хората да се молят за душата ми, а оставих кавги!”

- За какво баба Ванга се е допитвала до вас? Как се развиха нещата до момента на освещаването?
- Баба Ванга обичаше да идва в Сандански. Ние имахме трима певци на източно пеене в църквата “Св. Георги” през 1985-1986 г. и тя обичаше да идва да се моли и да ги слуша. Обикновено идваше, като се служеше вечерня, след 4 часа. Все викаше на сестра си: “Много ми `убаво, Любе, много ми е `убаво!”

И баба Ванга лека-полека взе да се допитва за някои въпроси до нас, свещениците от църквата “Св. Георги” в Сандански. На Велики четвъртък ни канеше да й отслужим маслосвета в Рупите, отвънка пред къщата й. Проповядвахме, много народ се събираше. Баба Ванга не беше високомерен човек, който има претенции, че знае всичко.

- А за църквата, като искаше да я строи, какво ви е питала?
- Когато започнаха да строят първата църква до къщичката й, тя ни извика. Отидохме, погледнахме и видяхме, че храмът не е построен на принципа на кръста. В основите на един храм трябва да е вграден кръст. Те бяха направили основите във формата на петолъчка. Като й казахме, баба Ванга прогони строителите. Каза: “Нова църква ще се строи, няма да я правим тази!” После започна да се строи нещо, да напредва, ние виждахме, че израства някакво чудовище, но... не се намесвахме. После през 1994 г. някъде баба Ванга ни попита какво мислим за това, което се строи. Погледнах, беше още на тухла, и й казах: “Абе, нещо не е наред, ама ке видим какво ке излезе!”

През 1995 г. дойде баба Люба, сестра й: “Дода /кака/ ви вика! Да дойдете да ви пита нещо!” Отидохме. А тя вика: “Така като гледате, що става вътре?” Вече постройката беше готова – с прангите върху кубето, с гилотината отпред... Викам: “Нищо няма да стане, няма да е църква!” А баба Ванга: “А, оти така, бе, они каза`а, че правят `убаво!” Аз отговорих така: “А, те си правят за тех, те не го правят за църквата и за тебе! Да се изкарат герои!” Баба Ванга се учуди: “А що ке стане това?” А аз: “Ами некаква изложбена зала!” Тогава тя каза: “Ама вие казвате това, защото тех ги нема!” Ставаше дума за Светлин Русев, арх. Лозан Лозанов... Отсякох: “Не те, ако ще от Марс да ни докарат някой, ние ще кажем това, което знаем!”

На другия ден беше Преображение, 6 август. Изпратиха някакъв човек да ни викне от Сандански. Отиваме пак на Рупите. Там бяха Светлин Русев, петричкият прокурор Митко Вълчев и други. Питат ме: “Кажи, бе, кажи, какво не харесваш ти в тази църква? Защо смущавате баба Ванга?!” Викам: “Смущавате я вие, че си правите какво си знаете! И каквото не требва да е – това си правите! Отвънка крещи, че това не е православен храм!”
Влязохме вътре. Викам им: “Тук трябва да се изпишат четиримата евангелисти!” А те: “И без тях може!”

Тези хора се държаха хулигански,

бяха напуснали всякакво приличие. И Светлин Русев беше най-големият хулиган! Изнервен, изнервен! Навънка баба Ванга ме попита: “Що стана, бе? Може ли да се оправи това?” Викам: “Може! С багер и с булдозери, изрива се до основи и се прави наново!” А баба Ванга: “Сигурно така трябва да е най-добре! Да се направи нещо малкичко, но да се знае, че няма да има настроения!” Тогава изрипа Светлин Русев: “Ние ще идем в София при патриарх Максим да му кажем да дойде да си прибере партийните секретари!” Тогава аз бях на 36 години, отец Орлин – на 25, а отец Георги – на 32-33 години...

Красимира, племенницата на Ванга, се обади: “А така, кой го казва за партийните секретари?! Този, който 25 години беше член на ЦК на БКП!” А баба Ванга нареждаше през цялото време: “Що направихте, бе, що направихте, нали църква щехте да правите, що излезна?!” Светлин Русев накрая съвсем не издържа: “Те нищо не разбират, ние ще хванем някой по-голям началник от тях, той ще каже!” Но баба Ванга не отстъпи: “Как по-голем ке каже?! И той ке каже същото, че вие сте направили нищо!” Обърнах се към нея: “Бабо Ванге, да знаеш, че иконите не са украса. Те ти говорят, те те наставляват!” А тя: “Така е, така е!” Продължих да й обяснявам: “Каква е тази гилотина, която седи отгоре?! За иконите да не говорим! Затова повече няма да се разправям!” А тя:

“Боже, що направиа, бе, що направиа?!”

Хората около Светлин Русев се притесниха много, видяха се в чудо. Знаеха, че са изкривили желанието на баба Ванга, унищожили са и църковния канон!
Решихме да не стъпваме повече там. Тя, ако иска да идва, да пита.

Така се стигна до освещаването. Хванаха владиката, Неврокопския митрополит Натанаил, и той отиде да свърши работа на теософа Светлин Русев! Но ние не обвиняваме толкова Светлин Русев. Той си е теософ, магьосник! Престъплението е на владиката Натанаил!

- Какви други прегрешения, освен освещаването на този храм, има владиката Натанаил според вас?
- През 2002 г. убиха един свещеник-разколник в манастричето “Св. Пантелеймон” над Добринище. Натанаил праща там свещеници, които го завземат. Вечерта идва един от разколниците. Двама от тези, които той е изпратил, се скарват с него, пребиват го и той умира. Пред Народното събрание питат Натанаил какво знае за случая, а той отговаря: “А, не знам, аз никого не съм изпращал, който каквото си е правил, да си отговаря!” След това се разбра, че тези свещеници са отишли там с писмени заповеди от него. Е, това на какво прилича?! Това Божи служител ли е?! Натанаил е многолик безличник. Явно той винаги е служил на “силата”, за която Светлин Русев казва, че е видял в храма на Рупите и го е осветил...

Едно интервю на Валерия Калчева  / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Отец Владко Тасков: Църквата на Ванга трябва да се събори! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди