изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:17 EEST
ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ЗАПОЧВА ПРЕБРОЯВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА    
НовиниПрез септември ще започне преброяване на земеделските стопанства, съобщиха от агроминистерството.

Такова се прави по изисквания на ЕС, като целта е да се получи пълна и изчерпателна информация за броя, размера и техническата обезпеченост на земеделските стопанства.
Получените статистически данни ще се използват за анализи и прогнози, които са в основата на правилните политики в областта на селското стопанство, обясняват от министерството. В кампанията, която ще продължи до ноември, анкети ще трябва да попълват около 750 хил. стопанства от растениевъдството и животновъдния сектор. В момента се обучават близо 3 хил. анкетьори, които ще посещават страната. От ведомството на Мирослав Найденов съобщават, че събираните данни ще са за формата на собствеността на земята, основните площи с култури и брой отглеждани животни, използваната земеделска техника, заети лица и др. Оттам допълват още, че събраната информация няма юридическа стойност, ще се ползва само в обобщен вид и няма да се предоставя на данъчни или социални служби.
От земеделското министерство съобщиха, че на преброяване подлежат стопанствата, които имат поне 3 дка обработваема земя, 5 дка ливади, 1 дка от овощни и зеленчукови култури, лозя и специализирани култури. На преброяване подлежат и фермите, в които се отглежда поне 1 крава, 2 говеда или 5 овце, кози и прасета.
ЕС събира данните за състоянието на земеделските стопанства на всеки 10 години, като целта е да се ползват за основата на разработването на различни политики, отпускането на субсидии и др. Последното преброяване в България е било през 2003 г., но след присъединяването на страната към ЕС се налага да бъде проведено ново, което е по съпоставими показатели с другите държави в общността. В края на миналата година парламентът гласува закон за преброяването на стопанствата.
 


Сходни връзки

ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ЗАПОЧВА ПРЕБРОЯВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди