изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:34 EEST
ПРЕДСТОИ РЕСТАВРАЦИЯ НА НАХОДКИТЕ ОТ ХРАМА НА КИБЕЛА    
НовиниВече три години уникалният обект се руши от природните стихии

Три години след откриването на единствения не само у нас, но и в Европа, храм на богинята Кибела, продължава да е изложен на природните стихии. Положението е трагично, времето е нанесло сериозни вреди на градската архитектура, каза за НДТ директорът на Историческия музей Радостина Енчева. Камъкът, който при откриването на храма през 2007 г. е бил идеално съхранен, вече е похабен от влиянието на атмосферните условия. Скара, където са били правени жертвоприношения, се руши. Най-вероятно и през следващия есенно-зимен сезон уникалният исторически обект, ще бъде покрит само с найлони. Все пак екипът на Историческия музей се надява  на решение на проблема. Още повече, че има индикации, че са започнали преговори за отчуждаване на имота между Министерството на културата и собственика.
Добрата новина е, че предстои реставрация и консервация на находките на обекта, открити през 2008 г. Финансирането е осигурено от бюджета на община Балчик. Въпреки, че преди ден се наложи неговата актуализация, тези средства се запазват. Сред находките са статуи на Кибела, Дионис, Афродита, около 200 броя монети, 27 надписа, от които един на латински и всички останали на гръцки език. От старта на проучванията на 8 май 2007 г. до края им през ноември 2008 г. финансирането е било единствено и само от бюджета на община Балчик.
Припомняме, че античната сграда беше открита при строителни работи за нов хотел през април 2007 г. Тогава екип специалисти от музеите във Варна и Балчик установи, че изкопните работи са се натъкнали на древен храм на фригийската богиня майка Кибела. Зданието е с размери 7 на 7 метра, а зидът е близо метър дебел и е напълно запазен. После започнаха да излизат ценни находки - надписи от римската и гръцката епоха, архитектурни украси, мраморни парчета със стилизирани глави на бик, части от керамика, нумизматичен материал. Сред най-ценните находки са десетина мраморни статуи на Кибела. Според учените това е най-добре запазеният храм на Кибела в Европа, а може би и в света, строен около 3 в. пр.н.е.
Казусът се заплете, когато стана ясно, че макар по закон археологическите открития да са държавна собственост, теренът на разкопките е частен.
Кибела (среща се и като Кимема, Диндимена) е фригийска богиня, считана за Майката земя. Наричана е още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята.
 


Сходни връзки

ПРЕДСТОИ РЕСТАВРАЦИЯ НА НАХОДКИТЕ ОТ ХРАМА НА КИБЕЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди